Novice

Nazaj

(: )

Vabilo na prireditev - Podelitev najboljših ljubezenskih pisem v Sloveniji 2018

V torek, 18. 9. 2018, se je zaključil že

7. tradicionalni natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji za leto 2018,

ki ga organizira naše društvo v sodelovanju z Občino Preddvor in

Zavodom za turizem Preddvor. 

Na natečaju je sodelovalo več kot 200 pisem s celotne Slovenije, pa tudi slovenski izseljenci

iz Nemčije in Srbije, ki so tekmovali v kategoriji osnovna in srednja šola. 

Natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Republiki Sloveniji 2018

Vabimo vas, da se nam pridužite in sodelujete na tradicionalnem 7. natečaju za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji.

Vsakoletni pozitivni odzivi tako mladih kot mentorjev nas navdihujejo in opogumljajo, da z njim nadaljujemo, zato tudi letos v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor razpisujemo natečaj, ki je edini tovrstni v državi.

Na sledeči način sledimo tudi naši prvi slovenski pesnici, pisateljici, pravljičarki in skladateljici Josipini Urbančič Turnograjski, ki si je izmenjala s svojim zaročencem skupaj več kot 1000 ljubezenskih pisem. Tradicija pisanja pisem tako tudi v 21. stoletju med mladimi ni zamrla.

Natečaj poteka od 17. junija 2018 do 18. septembra 2018.

Zaključna prireditev bo 30. septembra 2018 ob 16. uri v Kulturnem domu v Preddvoru.

Prireditev je odprta za javnost; vstop je prost. 

Vljudno vabljeni k sodelovanju in obisku prireditve.

JOSIPININ DUH ZAVEL V PREDDVORU 1. 6. 2018

JOSIPININ DUH ZAVEL V PREDDVORU 1. 6. 2018

Kdor dušno živi ne umrje! - Josipinin duh zavel po Preddvoru

Kulturno društvo Josipine Turnograjske, ki ga vodi predsednica ddr. Mira Delavec Touhami, je v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor, v petek, 1. junija, pripravilo izjemen Prvi mednarodni simpozij v gradu Hrib in večerno prireditev z bogatim kulturnim programom na gradu Turn v Preddvoru, v čast vsestranske umetnice Josipine Urbančič Turnograjske.

Program simpozija sta pripravila, sooblikovala in vodila dr. Franc Križnar in ddr. Mira Delavec Touhami, ki sta tudi sourednika izdanega Zbornika. Letos mineva 185 let od rojstva prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice. Spoštovanje do izjemne mlade slovenske umetnice in do vseh, ki se v zadnjih 16 letih trudijo za ohranjanje njene sporočilnosti in širjenje slovenske kulturne dediščine, je z obiskom izrazil predsednik RS Borut Pahor.  

Vabilo

Vabilo

V sklopu prvega mednarodnega simpozija, ki je potekal 1. junija 2018 v Preddvoru, je izšel težko pričakovani zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici, pianistki in pravljičarki z naslovom Kdor dušno živi, ne umrje!

V zborniku, ki sta ga uredila dr. Franc Križnar in ddr. Mira Delavec Touhami, je Josipina Urbančič Turnograjska predstavljena v povsem novi luči, z novimi ugotovitvami tako domačih kot tujih strokovnjakov. 

MEDNARODNI SIMPOZIJ O JOSIPINI URBANČIČ TURNOGRAJSKI, 1. 6. 2018

V Preddvoru bo 1. junija potekal MEDNARODNI SIMPOZIJ O 

JOSIPINI URBANČIČ TURNOGRAJSKI (1833-1854), in sicer ob 185-letnici rojstva.

Gre za prvi mednarodni simpozij o vsestranski umetniški poliglotki Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici in pianistki, ki je bila sredi 19. stoletja nadpovprečno izobražena ženska, zelo zavedna Slovenka in velika buditeljica slovenske narodne zavesti.

Dogodek organizira Kulturno društvo Josipine Turnograjske v sodelovanju in s sofinanciranjem  Občine Preddvor ter Zavoda za turizem Preddvor.

Večerne slovesnostni na gradu Turn, 1. junija 2018, se bo udeležil tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

 

Nove pošiljke prispele v Afriko

Čas hitro beži in naše društvo je bilo v zadnjih mesecih zelo aktivno, zato je čas, da sporočimo, kaj se je dogajalo v tem obdobju.

 

Zahvala Srednji šoli Vena Pilona iz Ajdovščine

3. 1. 2018 je predsednica našega društva, ga. Mira Delavec Touhami, na povabilo ge. Melite Lemut, obiskala Srednjo šolo Vena Pilona v Ajdovščini, kjer je imela za dijake predavanje na temo Pogled na svobodo med Tuaregi in v Evropi.  

Stran 5 od 10 (Vseh vnosov: 98)

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000