Novice

Vabilo na prireditev - Podelitev najboljših ljubezenskih pisem v Sloveniji 2018

24. september 2018

V torek, 18. 9. 2018, se je zaključil že

7. tradicionalni natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji za leto 2018,

ki ga organizira naše društvo v sodelovanju z Občino Preddvor in

Zavodom za turizem Preddvor. 

Na natečaju je sodelovalo več kot 200 pisem s celotne Slovenije, pa tudi slovenski izseljenci

iz Nemčije in Srbije, ki so tekmovali v kategoriji osnovna in srednja šola. 

Natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Republiki Sloveniji 2018

17. junij 2018

Vabimo vas, da se nam pridužite in sodelujete na tradicionalnem 7. natečaju za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji.

Vsakoletni pozitivni odzivi tako mladih kot mentorjev nas navdihujejo in opogumljajo, da z njim nadaljujemo, zato tudi letos v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor razpisujemo natečaj, ki je edini tovrstni v državi.

Na sledeči način sledimo tudi naši prvi slovenski pesnici, pisateljici, pravljičarki in skladateljici Josipini Urbančič Turnograjski, ki si je izmenjala s svojim zaročencem skupaj več kot 1000 ljubezenskih pisem. Tradicija pisanja pisem tako tudi v 21. stoletju med mladimi ni zamrla.

Natečaj poteka od 17. junija 2018 do 18. septembra 2018.

Zaključna prireditev bo 30. septembra 2018 ob 16. uri v Kulturnem domu v Preddvoru.

Prireditev je odprta za javnost; vstop je prost. 

Vljudno vabljeni k sodelovanju in obisku prireditve.

Josipinin duh zavel v preddvoru 1. 6. 2018

4. junij 2018

Kdor dušno živi ne umrje! - Josipinin duh zavel po Preddvoru

Kulturno društvo Josipine Turnograjske, ki ga vodi predsednica ddr. Mira Delavec Touhami, je v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor, v petek, 1. junija, pripravilo izjemen Prvi mednarodni simpozij v gradu Hrib in večerno prireditev z bogatim kulturnim programom na gradu Turn v Preddvoru, v čast vsestranske umetnice Josipine Urbančič Turnograjske.

Program simpozija sta pripravila, sooblikovala in vodila dr. Franc Križnar in ddr. Mira Delavec Touhami, ki sta tudi sourednika izdanega Zbornika. Letos mineva 185 let od rojstva prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice. Spoštovanje do izjemne mlade slovenske umetnice in do vseh, ki se v zadnjih 16 letih trudijo za ohranjanje njene sporočilnosti in širjenje slovenske kulturne dediščine, je z obiskom izrazil predsednik RS Borut Pahor.  

Vabilo

4. junij 2018

V sklopu prvega mednarodnega simpozija, ki je potekal 1. junija 2018 v Preddvoru, je izšel težko pričakovani zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici, pianistki in pravljičarki z naslovom Kdor dušno živi, ne umrje!

V zborniku, ki sta ga uredila dr. Franc Križnar in ddr. Mira Delavec Touhami, je Josipina Urbančič Turnograjska predstavljena v povsem novi luči, z novimi ugotovitvami tako domačih kot tujih strokovnjakov. 

MEDNARODNI SIMPOZIJ O JOSIPINI URBANČIČ TURNOGRAJSKI, 1. 6. 2018

2. maj 2018

V Preddvoru bo 1. junija potekal MEDNARODNI SIMPOZIJ O 

JOSIPINI URBANČIČ TURNOGRAJSKI (1833-1854), in sicer ob 185-letnici rojstva.

Gre za prvi mednarodni simpozij o vsestranski umetniški poliglotki Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici in pianistki, ki je bila sredi 19. stoletja nadpovprečno izobražena ženska, zelo zavedna Slovenka in velika buditeljica slovenske narodne zavesti.

Dogodek organizira Kulturno društvo Josipine Turnograjske v sodelovanju in s sofinanciranjem  Občine Preddvor ter Zavoda za turizem Preddvor.

Večerne slovesnostni na gradu Turn, 1. junija 2018, se bo udeležil tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

 

Nove pošiljke prispele v Afriko

11. februar 2018

Čas hitro beži in naše društvo je bilo v zadnjih mesecih zelo aktivno, zato je čas, da sporočimo, kaj se je dogajalo v tem obdobju.

 

Zahvala Srednji šoli Vena Pilona iz Ajdovščine

11. februar 2018

3. 1. 2018 je predsednica našega društva, ga. Mira Delavec Touhami, na povabilo ge. Melite Lemut, obiskala Srednjo šolo Vena Pilona v Ajdovščini, kjer je imela za dijake predavanje na temo Pogled na svobodo med Tuaregi in v Evropi.  

Tuareška šola cveti

11. februar 2018

Vrt pred tuareško šolo se je v zadnjih mesecih zelo dobro razvil in pridelki lepo uspevajo.

 

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED MLADIMI 2017

4. oktober 2017

V nedeljo, 1. 10. 2017, je bila ob 18. uri v Kulturnem domu v Preddvoru svečana podelitev nagrad za najboljše ljubezensko pismo med mladimi za leto 2017, ki ga je naše društvo organiziralo šestič v sodelovanju z Občino Preddvor. 

Natečaj je potekal od 7. junija do 15. septembra 2017. 

Prejeli smo 173 pisem (126 v kategoriji OŠ in 47 v kategoriji SŠ).

Vsi sodelujoči so po pošti prejeli priznanja v zahvalo za sodelovanje, medtem ko so mentorji prejeli potrdila.

Na prireditvi smo podelili nagrade in priznanja za najboljše tri v vsaki kategoriji.

V nadaljevnaju so predstavljene uvrstitve učencev.

Vabljeni k pregledu.

 

 

 

PODELITEV NAGRAD IN PRIZNANJ ZA NATEČAJ 2017

21. september 2017

V petek, 15. 9. 2017, se je zaključil že tradicionalni, letos 6. natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Sloveniji za leto 2017.

Mladi so sodelovali v dveh kategorijah (osnovna in srednja šola).

Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad ter priznanj bo v nedeljo, 1. 10. 2017 ob 18. uri v Kulturnem domu v Preddvoru. 

Zanimivo bo prisluhniti mladim, ki so se uvrstili med najboljših deset v vsaki kategoriji.

Vabljeni! Se vidimo v Preddvoru!

P. S. Vabilo se nahaja tudi v priponki.

 

NOVA HUMANITARNA POŠILJKA

21. september 2017

Z veseljem sporočamo, da smo uspeli ponovno zbrati in poslati 

humanitarno pošiljko otroških oblačil in obutve za tuareške nomadske otroke.

Potrdilo o oddaji pošiljke se nahaja v priponki (glejte spodaj).

Hvala za vaše sodelovanje in pomoč.

Če bi vas zanimalo, kako nam lahko pomagate, nam pišite na info@kdjt.si.

Kjer je volja, je tudi pot!

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO 2017

21. junij 2017

Naše društvo v sodelovanju z Občino Preddvor razpisuje 6. natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2017.

Tema letošnjega natečaja je LJUBEZEN DO NARAVE.

Natečaj poteka od 7. junija do 15. septembra 2017.

Svečana razglasitev nagrajencev in podelitev nagrad bo 1. oktobra 2017 ob 18. uri v Kulturnem domu v Preddvoru.

Več o razpisu si lahko preberete v priponki.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

SLOVENSKA KULTURA V NEMČIJI

21. junij 2017

Slovenska skupnost v Mannheimu je skupaj z Miro Delavec Touhami predstavila Slovenijo in del bogate slovenske kulturne dediščine v okviru projekta "Das Mannheimer Erbe der Weltkulturen," ki deluje pod okriljem Deutschen UNESCO Kommission. Pred komitejem so tako med drugim predstavili pomen slovenskega ljudskega petja in plesa. 

Več si lahko preberete na spletni strani: http://weltkulturenerbe.de/en/project/the-list, in sicer pod rubriko Slovenian culture.

Poslane nove humanitarne pošiljke

21. junij 2017

Naše društvo nadaljuje s pošiljanjem oblačil in obutve za otroke, saj smo v mesecu aprilu s pomočjo Srednje šole Vena Pilona v Ajdovščini, Osnovne šole Col in Osnovne šole Ajdovščina zbrali veliko lepih oblačil, obutve in igrač za tuareške otroke in begunce v Sahari.

Pakete bomo pošiljali v naslednjih mesecih. Dva paketa smo že poslali iz Slovenije, in sicer 20. aprila (21,1 kg) in 5. junija (22, 3 kg). En paket pa je Mira Delavec Touhami poslala tudi iz Nemčije, kjer je skupaj s prebivalci mesta Altrip zbrala oblačila za dojenčke v puščavi (13,1 kg).

Vsi paketi so do sedaj srečno prispeli na svoj cilj. Njihova vsebina je bila razdeljena med otroke, ki so se zelo razveselili paketov; mnogi so prvič v življenju dobili svoje sandale, saj so večinoma bosi.

Potrdila o poslanih pošiljkah se nahajajo v priponki.

Še naprej vas vljudno vabimo, da pomagate z donacijami, da bomo lahko poslali čim več oblačil za nomadske otroke in mladostnike. Iskrena hvala za vašo naklonjenost.

Zbiralna akcija in po poteh tuareške kulture ...

21. junij 2017

13. aprila 2017 je Mira Delavec Touhami v okviru zbiralne akcije in dopisovanja tuareških otrok s srednješolci iz Ajdovščine obiskala Srednjo šolo Vena Pilona v Ajdovščini, Osnovno šolo Col in Osnovno šolo Ajdovščina. 

Zbiralna akcija je bila zelo uspešna. Za sodelovanje se iskreno zahvaljujemo vsem učencem, dijakom, njihovim staršem, zaposlenim učiteljem na vseh treh šolah ter njihovemu vodstvu. Iskreno zahvalo izrekamo tudi Lavričevi knjižnici v Ajdovščini, kjer nas vedno sprejmejo z veseljem.

Celotno akcijo je pomagala organizirati ga. MELITA LEMUT iz Srednje šole Vena Pilona v Ajdovščini. Za njeno neizmerno pomoč in skrb se ji najlepše zahvaljujemo.

V okviru srečanja so se otroci pogovarjali o vlogi tuareške kulture v svetu; pomenu ohranitve slovenske kulturne dediščine, skrbi za čisto pitno vodo, hvaležnosti staršem, skrbi drug za drugega itd.