Abdelkader Touhami

Abdelkader je Tuareg, rojen v puščavi na jugu Alžirije, od koder izvira tudi njegova družina, ki ima bogato kulturno tradicijo.

Dolga leta se je ukvarjal s turizmom in pomagal različnim skupinam iz tujine spoznavati lepoto in resnico puščave ter tuareške kulture.

Usoda je želela, da je pred leti spoznal Miro Delavec na eni izmed njenih humanitarnih odprav. Leta 2013 sta se v Sloveniji poročila in postal je zelo aktivni član društva. Z Miro želita namreč v okviru društva pomagati revnim tuareškim nomadskim otrokom in ženskam, ki so zadnje čase povsem nemočni; prav tako želita zgraditi šolo, kjer bi se otroci lahko izobraževali in tako ohranili bogato tuareško kulturno dediščino, ki prehitro izginja pred našimi očmi.

Z Zavodom Bela film je sodeloval pri filmu režiserja Petra Braatza. Film, ki je nastal v slovensko-nemški koprodukciji in prikazuje Tuarege ter njihove probleme skozi tuareško glasbeno skupino, nosi naslov Tamikrest in je bil predstavljen slovenski javnosti marca 2013 v okviru slovenskega dokumentarnega filma.