SLOVENSKI VEČER V GRADCU

Nazaj

V Gradcu je 30. novembra potekal Slovenski večer, ki ga je organiziralo društvo Avstrijsko-slovensko prijateljstvo v Gradcu pod vodstvom predsednice društva gospe Kasilde Bedenk. Dogodek je potekal v župnijski dvorani st. Leonhard, ki se nahaja ob pokopališču, na katerem je pokopana Josipina Urbančič.  

Prireditev je potekala v sklopu leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 pod pokroviteljstvom veleposlanice Republike Slovenije v Avstriji mag. Ksenije Škrilec, ki je zbrane tudi nagovorila in poudarila pomen povezovanja med sosedskimi narodi in pomen Josipine Turnograjske za evropski prostor.

Pozdravni nagovor je imel tudi župan Občine Preddvor gospod Rok Roblek, ki je poudaril pomen prijateljskih vezi med Preddvorom in Gradcem. Ključno vlogo je pred mnogimi leti imela ravno Josipina Urbančič.

V krajši predstavitvi je pomen in vlogo Josipine ter njenega poslanstva poudarila ddr. Mira Delavec Touhami, ki je izpostavila Josipinino željo po spoštovanju in strpnosti med narodi.

Ob tej priliki je bila odprta tudi razstava umetniških del na temo Josipine Urbančič Turnograjske z naslovom Josipina - die früh Vollendete (Josipina - Zgodaj dovršena). 

Svoja dela so razstavljala: Jutta Auersperg * Barbara Hammer* Christa Huber-Winter * Christine Kertz *Pšena Kovačič * Traude S. Mihalopulos Kuratorin / kuratorka razstave: Dr. Edith Risse Gäste. Razstava bo 8. maja 2020 na ogled na gradu Bogenšperk.  

Na prireditvi so sodelovali tudi gostje iz Preddvora: Župnijski mešani pevski zbor Sveti Peter in Folklorno društvo Preddvor. Prvi so zapeli Josipinine pesmi v priredbi Janeza Močnika in ljudske, medtem ko je folklorna skupina zaplesala gorenjski splet.  

Čudovit večer je pustil velik vtis o Josipini - edinstveni umetnici, ki je živela veliko pred svojim časom.

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000