aaaaaaaaaNova knjiga: V ogledalu grajske zgodovine

Nova knjiga: V ogledalu grajske zgodovine

Nazaj

V okviru občinskega praznika Občine Preddvor je izšla dolgo pričakovana knjiga V ogledalu grajske zgodovine: Preddvor in rodbina Wurzbach o preddvorski liniji rodbine Wurzbach, ki je imela pomembno vlogo ne samo v preddvorski ampak tudi slovenski zgodovini.

Knjiga je bila predstavljena 7. junija 2019 ob čudovitem vremenu in pogledu na gore v ozadju na terasi gradu Hrib ob jezeru Črnava v Preddvoru. 

Knjigo V ogledalu grajske zgodovine na poljuden način in nazorno orisuje zgodovino vseh štirih preddvorskih gradov, pri čemer je največji poudarek na gradu Dvor, ki stoji od 12. stoletja v središču Preddvora. Rodbina Wurzbach je kraj zelo zaznamovala, saj je bil dr. Artur von Wurzbach začetnik turizma v tem kraju.

A Wurzbachi skrivajo še veliko drugih zgodb – Maximilian II. von Wurzbach je bil na primer poročna priča Primičevi Juliji.

V knjigi se nahaja tudi prevod dnevnika najstnika Haralda von Wurzbacha, ki ga je pisal v letih 1920 do 1927, ko je bil star od 11 do 17 let. Prevod je skupaj z rodbinskim rodovnikom skrbno napravil Štefan Šipič-Cef, medtem ko je idejo za knjigo dala Mirjam Pavlič. Z osebno pripovedjo je nastopil tudi zadnji moški potomec preddvorske rodbine Wurzbach – 88-letni Miroslav Rant Wurzbach.

V knjigi je več kot 100 enot fotografskega gradiva, ki še ni bilo nikoli objavljeno. V objavo sta ga podarila v Nemčiji živeča potomca rodbine Wurzbach: Bolko von Wurzbach in Margit Triltsch von Wurzbach, ki sta bila na dogodku tudi osebno prisotna. 

Povzetek je v nemščino prevedel 13-letni Jonathan Hormuth, učenec dopolnilnega pouka slovenščine v Freiburgu, v Nemčiji, ki je na prireditvi bral tudi odlomek iz Haraldovega dnevnika, njegova 11-letna sestra Laeticia Hormuth pa je obogotila program z izvrstnim igranjem na flavto. 

Vabimo vas tudi k naročilu knjige: 

Knjiga obsega 175 strani (trda vezava) + rodovnik rodbine Wurzbach

175 strani, trda vezava, 26 x 26

KD Jospine Turnograjske, 2019

Cena: 20,00 evrov 

Podatki za naročilo: e-naslov: info@kdjt.si    

 

Nova knjiga: V ogledalu grajske zgodovine
Nova knjiga: V ogledalu grajske zgodovine
Nova knjiga: V ogledalu grajske zgodovine

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000