Literarni tabor otrok iz zamejske Slovenije

28. 6. 2019

18. junija 2019 so Preddvor obiskali učenci iz zamejske Slovenije, in sicer šoli v Borovljah in Vetrinju na Koroškem. Njim so se pridružili učenci iz OŠ Matije Valjavca Preddvor. 

Gre za literarni tabor, na katerem učenci spoznavajo literarne ustvarjalce z obeh strani meja in spoznavajo tako Slovenijo kot Koroško. 

Z učenci so bile pobudnice in voditeljice projekta – učiteljice Nada Malle in Mateja Valter iz Vetrinja, Gitti Aicholzer in Urška Gračner iz Borovelj in Franceska Žumer ter Mirjana Črnac iz Preddvora. 

Zbrane sta pozdravila tudi preddvorski župan gospod Rok Roblek in direktor Doma za starejše občane Preddvor g. Matej Križanič. Grad Turn, kjer je živela Josipina Turnograjska, je bil namreč preurejen po letu 1947 v dom za ostarele občane.

Letos junija je bil literarni tabor prvič v Preddvoru, kjer je zbrane učence »nagovorila« prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica ter pravljičarka Josipina Urbančič Turnograjska, ki jo že skoraj 20 let igra Mira Delavec Touhami. Poleg Josipininega življenja jim je predstavila tudi čas sredi 19. stoletja, zlasti kako so živeli takrat njihovi vrstniki. 

Na osnovi tega so zatem učenci pisali literarni spis z naslovom Iz grajskega dnevnika Josipine Turnograjske. Vsi spisi bodo jeseni objavljeni v šolskih glasilih. Dogodek je lepo uspel in se bo nadaljeval v Preddvoru tudi drugo šolsko leto.

Prav tako se bodo učenci udeležili literarnega natečaja, ki ga organizira osmo leto KD Jospine Turnograjske v sodelovanju z Občino Preddvor, in sicer je tema letošnjega natečaja ljubezen do materinščine.

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
info@kdjt.si
kdjt.si

Uradni podatki

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
Slovenija
ID za DDV: 93048246
IBAN: SI56 0433 1000 3000 325 (NKBM)