Josipina Turnograjska

Josipina Urbančič Turnograjska

(rojena 9. 7. 1833 na gradu Turn pri Preddvoru, umrla 1. 6. 1854 v Gradcu)

Josipino Urbančič Turnograjsko je vodila celo življenje ljubezen do slovenskega jezika in kulture. Svet globokih občutij, veselja do sonca, svet čiste in iskrene ljubezni je bil njen mali svet. Rada je hodila na sprehode v naravo, kjer sta jo obdajala hkrati mir in veselje.

Skozi Josipinine besede človek spozna, da ljubezen ni videla le kot srečanje dveh ljudi, ampak kot srečanje dveh delov sveta, ki sta bila že od nekdaj ločena, a hkrati usojena - tako je čutila usodno srečanje z Lovrom Tomanom. Njo so čustva do Lovra povezala v zvezo, ki naj bi temeljila na čistosti duha, a se je le-ta nekje na sredini zlomila. Kljub temu da je v sebi trpela zaradi izdane ljubezni, jo je na koncu le-ta osvobodila.

Zavedala se je, da je biti ženska prava čarobnost, zlasti v svetu, kjer vladajo moč, kapital in egoizem. Bilo ji je v čast, da je bila dama, bistra in uglajena. V vsaki njeni besedi se občuti lahkotnost in hkrati moč, da ve, kaj je tisto, kar hoče. In ona je hotela ustvarjati, izlivati misli na papir in tako krepiti duha vseh Slovencev.

Želela je narahlo zbuditi celoten narod in mu pomagati, da se zaveda svoje edinstvenosti. Josipina je to čutila in hkrati izražala. Samote se ni bala, nasprotno, oboževala jo je. Človek v njej namreč raste in se krepi, rast pa je proces, ki se nikoli ne konča, temveč se vedno znova pretvarja v nove oblike in skozi njih udejani.

Ob prebiranju njenih misli, povestic, pesmi, pravljic itd. ne moreš ostati ravnodušen. Spoznaš, da vera v tisto, kar si in kar delaš, premaga vse, kar je hudega in slabega.

V želji, da bi ji dala dostojen poklon in čast, katero si zasluži kot dama in umetnica jezika, ki je na papir zlila svoja občutja, je ddr. Mira Delavec Touhami v zadnjih letih napisala številne knjige o njej.
(iz knjige Moč vesti, avtorica Mira Delavec Touhami 2009)

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
info@kdjt.si
kdjt.si

Uradni podatki

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
Slovenija
ID za DDV: 93048246
IBAN: SI56 0433 1000 3000 325 (NKBM)