Rezultati 8. natečaja za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji za leto 2019

Nazaj

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED MLADIMI V REPUBLIKI

SLOVENIJI ZA LETO 2019

Natečaj je bil zasnovan v dveh delih, in sicer za osnovnošolce in srednješolce.

Letos je bil razpisan od 16. junija do 27. septembra, in sicer v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Prispelo je 195 pisem (140  osnovnošolskih, 55 srednješolskih).

Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti in se jih pri njihovi nadarjenosti dodatno motivira. Poleg tega z natečajem obujamo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipine Urbančič Turnograjsko.

Tema letošnjega natečaja je bila LJUBEZEN DO MATERINŠČINE.

Ker želimo podpirati vse sodelujoče na natečaju, so vsi prejeli po pošti tudi posebna priznanja za sodelovanje.

Potrdila za nagovor mladim prejmejo tudi mentorice in mentorji, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo za njihovo požrtvovalno delo. HVALA VAM IZ SRCA!

Na natečaj so prispela pisma s celotne Slovenije, medtem ko smo letos prejeli pisma tudi slovenskih izseljencev iz Avstrije in Nemčije. Od slovenskih regij so bile v okviru OŠ najbolj zastopane regije: Štajerska, Zasavska regija, Savinjska, Notranjska, Gorenjska in Ljubljanska, v okviru SŠ pa je Štajerska in Gorenjska.

Sestava strokovne komisije: mag. Janja Čolić, prof. ang. in pedag., Petra Hudnik, prof. slov., ddr. Mira Delavec Touhami, prof. slov. in zgod. 

Nagrade: unikatni, samo za ta natečaj izdelani stekleni pokali za prva tri mesta in prav tako za prva tri mesta knjižne nagrade ter posebna priznanja od 4. do 10. mesta.

Program na prireditvi je s svojim nastopom ob čudovitih zvokih prečne flavte obogatila učenka OŠ Janka Kersnika iz Brda pri Lukovici – EMA KRALJ, medtem ko je za kulinarični del z domačimi dobrotami poskrbela Štefka Ušlakar s Turistične kmetije Ušlakar. 

Uvodni pozdrav je svojim edinstvenim razmišljanjem o materinščini obogatila lanska zmagovalka v kategoriji srednja šola, letošnja študentka prvega letnika slovenistike na FF v Ljubljani, NEŽA CERINŠEK. Njeno pismo razmišljanja si lahko preberete v prilogi tega obvestila.  

REZULTATI V KATEGORIJI OSNOVNA ŠOLA:

 1. mesto: MANCA ČEPINOŠ ČRNA NA KOROŠKEM
 2. mesto: EMA BATAGELJOŠ RAČE
 3. mesto: GAIA ISTENIČOŠ DANILE KUMAR
 4. mesto: JAN GABERŠEKOŠ BEŽIGRAD
 5. mesto: VID PLETERSKIOŠ ŠKOCJAN
 6. mesto: DOMEN UČAKAROŠ ŠMARTNO V TUHINJU
 7. mesto: EMA KAPLEROŠ ŠKOCJAN
 8. mesto: MIHA CAROŠ ZBORA ODPOSLANCEV
 9. mesto: IZA NAPOTNIKOŠ LEDINA
 10. mesto: KLARA PLANTEUII. OŠ CELJE CENTER

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

  1. mesto: MANCA ČEPIN

Manca Čepin – avtorica pisma je zajela vse kriterije ocenjevanja. Vsebina je vezana na ljubezen do materinščine. Tako slovenščini, svoji ljubi materinščini, pove, kaj ji pomeni, kakšen odnos ima do nje v primerjavi s tujimi jeziki in da se življenja brez nje ne zna več predstavljati. Avtorica ohranja od začetka do konca bogato besedišče v prvi osebi ednine, besedilo je zelo izvirno in bralca navda na koncu z upanjem, da vsak izmed nas lahko največ stori za svojo materinščino. 

2. mesto: EMA BATAGELJ

Ema je zapisala pismo, ki vsebinsko zelo izstopa, saj je kraj zapisa pisma postavila v prihodnost. Materinščini napove težke čase in gre v stopnjevanju svojega razmišljanja in ljubezni do nje celo tako daleč, da se boji, da bomo nad njo obupali in jo zapustili. Vsekakor nas avtorica pripelje do trenutka, ko se mora vsak zazreti sam vase in razmisliti, kaj bo storil za prihodnost in obstoj materinščine.

3. mesto: GAIA ISTENIČ

Gia je zajela vse kriterije ocenjevanja in zapisala zelo izvirno besedilo. Skozi svoja razmišljanja si zastavlja številna vprašanja in jo skrbi za materinščino. Zelo nazorno izpostavi, kaj ji pomeni materinščina in jo skrbi odnos do nje. Pri tem poudari, da si življenja brez nje ne more predstavljati. Besedilo je zapisano v prvi osebi in je zelo strukturirano. Avtorica se jasno zaveda, da bi se brez materinščine njen svet podrl, ker je del nje, njene identitete.

REZULTATI V KATEGORIJI SREDNJA ŠOLA:

 1. mesto: ANASTAZIJA GRAČNERGIMNAZIJA VELENJE
 2. mesto: LUCIJA GOLOBŠKOFIJSKA GIMNAZIJA ANTONA MARTINA SLOMŠKA MARIBOR
 3. mesto: KATJA BRVARI. GIMNAZIJA CELJE
 4. mesto: TEA SIMIČGIMNAZIJA CELJE-CENTER
 5. mesto: JERNEJ MIŠIČGIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ
 6. mesto: TINA VORINAI. GIMNAZIJA CELJE
 7. mesto: MANCA LEPOŠASLOVENSKA GIMNAZIJA, CELOVEC
 8. mesto: BARBARA LEŠNIKGIMNAZIJA PTUJ
 9. mesto: ŽIVA CEGNAR BIOTEHNIČNI CENTER NAKLO - SREDNJA ŠOLA
 10. mesto: LUKA MIHAILOVIĆ POTRČSREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

1. mesto: ANASTAZIJA GRAČNER

Anastazija upošteva vse kriterije, ki jih zajemal naš razpis. Strokovno komisijo je navdušila izredno bogatim in dodelanim besediščem ter izvirnim pristopom do predstavljene teme. Avtorica nastopa v vlogi umetnice, ki skozi svojo dušo nagovori materinščino in posredno tudi svojo domovino. Njeno pismo nas je prepričalo z bogatim naborom besed, stopnjevanjem in zapletanjem vsebine ter globokim občutkom za pripadnost, saj bo materinščini vedno stala ob strani, vse do svojega zadnjega diha. Gre za bogato razmišljanje in čutenje, ki se dotakne vsakega govorca materinščine.

2. mesto: LUCIJA GOLOB

Lucija je s čudovitim besedim zakladom orisala svoj odnos do materinščine. Zaveda se svoje majhnosti, otroka v sebi in skozi razmišljanja spozna, da ji materinščina ni tujka, kot jo sprva nagovori, ampak jezik, ki ga ljubi za katerega je vsem okrog sebe globoko hvaležna. Avtorica pisma materinščini jasno pove, kaj ji pomeni in kaj je zanjo pripravljena storiti. Besedišče je koherentno, in slogovno dovršeno.

3. mesto: KATJA BRVAR

Katja Brvar skuša skozi prihodnost naslikati svoj pogled v preteklost in tudi v prihodnost materinščine. V bogata in podprta razmišljanja vpelje svojo ljubezen do materinščine. Pri tem ne pozabi na vse velike in pomembne Slovence, ki so po njenem mnenju bili ključni za njeno bogato rast in plemenitenje. Ne boji se niti priznati, da ji ni bila vedno zvesta, a da se te svoje zmote danes zaveda in ji obljubi, da bo storila vse, da jo bo ohranila na bogati in čutni osebni ravni.

ZAHVALA

Zahvaljujemo sem vsem, ki podpirate naš projekt, nas pri tem vzpodbujate in opogumljate. Prav tako se za sodelovanje zahvaljujemo Občini Preddvor in Zavodu za turizem Preddvor. Iskrena hvala tudi članicam strokovne komisije, ki vsako leto skrbno in požrtvovalno opravijo številne ure ob prebiranju edinstvenih pisem. 

V prilogi se nahaja tudi skupinska fotografija z nedeljske podelitve nagrad. 

Avtorica fotografije je fotografinja ga. TINA DOKL.

 

Dragi mladi, hvala za vaše srčno sodelovanje, pogum in iskrenost! Iskreno upam, da se srečamo na našem 9. literarnem natečaju naslednje leto.

Pišite in ustvarjate še naprej. Srečno vsem skupaj in vse dobro na vaših poteh!

Zapisala: ddr. Mira Delavec Touhami, predsednica društva

 

 

Rezultati 8. natečaja za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji za leto 2019

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000