Novice

Nazaj

(: )

skupinska.JPG

Po sledeh Josipine Turnograjske – rezultati natečaja za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2015

Mače – 6. 11. 2015 je bila v Preddvoru zaključna prireditev natečaja za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2015.

Natečaja se je udeležilo 356 pisem s celotne Slovenije (tudi zamejstva), in sicer je sodelovalo v kategoriji osnovna šola 277 pisem, v kategoriji srednja šola pa 79 pisem.

Natečaj je potekal od 16. 8. do 16. 10. 2015. Po koncu natečaja (16. 10. 2015) je društvo povabilo k preučitvi zbranega gradiva tri člane strokovne komisije: publicistko, prevajalko, preučevalko življenja in del Alme Maksimiljane Karlin, slovenistko in germanistko Jernejo Jezernik,  radijsko voditeljico in učiteljico retorike Sašo Avsec Pivk ter literarno zgodovinarko, učiteljico slovenščine, pisateljico ddr. Miro DelavecTouhami.

IMG_0371.JPG

Obisk med Tuaregi v Sahari

Avgust sta Mira Delavec Touhami in Abdelkader Touhami preživela na humanitarni poti med Tuaregi v Sahari, kamor sta dostavila zbrano pomoč za tuareške otroke, ki sta jo zbrala v podpori in pomoči številnih slovenskih družin ter Knjižnice dr. Toneta Pretnarja v Tržiču. Prav tako sta do sedaj zbrani denar od prodaje knjige Hči puščave in ostale donacije namenila nakupu osnovnih življenjskih potrebščin (riž, moka, olje, sol, sladkor, makaroni itd.), ki sta jih nakupila v saharskem mestu Tamanrasset ter jih potem razdelila med Tuarege nomade. Slednji namreč živijo v čedalje večjem pomanjkanju, vendar se za beg v Evropo ne odločajo, saj je za njih Sahara edini prostor, v katerem si želijo živeti.

IMG_0903.JPG

Pošiljanje oblačil, otroških igrač, šolskih potrebčin in obutve za tuareške otroke po pošti

Več kot 200 kilogramov oblačil in obutev za tuareške otroke smo poslali v zadnjih treh mesecih tudi po pošti, saj se razmere med Tuaregi zelo slabšajo in njihovi otroci živijo v čedalje težjih življenjskih razmerah. V kraje, kamor so pošiljke namenjene pride vedno eden izmed Tuaregov družine Touhami, ki nam pomaga, da se potem celotna pošiljka razdeli med različne nomadske družine. Sistem imamo že utečen in lepo poteka. Vse skrbno zapakirata Mira in Abdel. Do sedaj so vse pošiljke srečno prispele. Večinoma potrebujejo mesec in pol, da prispejo do cilja v Sahari. 

Begunci v Sahari na poti proti Evropi

V času, ko se Evropa in tudi Slovenija srečujeta s čedalje večjim številom beguncev, ki prihajajo k nam z raznih območij na Bližnjem Vzhodu, bi naša predsednica društva ddr. Mira Delavec Touhami rada opozorila, da na območju Sahare že več let čaka na beg v Evropo na milijone beguncev, ki prihajajo iz podsaharske Afrike, od koder bežijo pred lakoto, podnebnimi spremembami, vojnami med različnimi skupinami, boleznimi, vojaškimi akcijami itd. 

IMG_5219.JPG

Še ena pošiljka prispela med Tuarege

Z veseljem sporočamo, da je še ena pošilja s 30 kilogrami oblačil, obutev in šolskih potrebščin srečno prispela med Tuarege na jugu Alžriije. Hvaležni smo vsem, ki nam kakorkoli pomagate. Posebno zahvalo pa bi radi tokrat zapisali gospe Mariji Cizej, ki kvačka čudovite izdelke, katerih so se tuarške deklice in ženske neizmerno razveselile.

DSCN0757.JPG

Utrinki s predavanj po Sloveniji

V času velikonočnih praznikov sta Mira Delavec Touhami in Abdelkader Touhami imela tri predstavitve Tuaregov in njihove kulture po Sloveniji. 31. marca sta gostovala v polni knjižnici dr. Antona Pretnarja v Tržiču; 2. aprila v medobčinski knjižnici na Polzeli in 7. aprila knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici. Skupaj smo se marsikaj novega naučili, preživeli smo drugačne večere, kot smo jih vajeni in smo hvaležni vsakmu posebej, ki je z nami delil svoje misli in občutke.

Če bi želeli z nami deliti svoja občutja, misli o Tuaregih; imate kakšno idejo, kako oz. na kakšen način jim lahko še pomagamo, ste lepo vabljeni, da nam pišite na info@kdjt.si.

IMG_7670 (2).JPG

Ne pozabite …

Preberite si intervju z g. Abdelom Touhamijem, z naslovom Abdel Touhami – prvi Tuareg v Sloveniji, ki je bil objavljen 27. 4. 2015
na http://www.siol.net/novice/slovenija/2015/04/tuareg_abdel_touhami.aspx ter intervju z Miro Delavec Touhami z  naslovom Ženska, ki si upa povzdigniti glas in poskrbeti (tudi) za druge, ki je bil objavljen 7. 4. 2015 prav tako na spletni strani http://www.siol.net/novice/junaki_za_jutri/2015/04/mira_delavec_touhami_junaki_za_jutri.aspx.

Zbiranje pomoči se nadaljuje ...

Akcija zbiranja pomoči za tuareške otroke v obliki oblačil, obutve, igrač in šolskih potrebščin se nadaljuje, zato vas vabimo, da skupaj naredimo nekaj dobrega.

Z roko v roki lahko naredimo tem otrokom svet lepši.

Pošiljke prispele med Tuarege

Veseli smo, da so številne pošiljke oblačil, obutve, igrač in šolskih potrebščin, ki smo jih zbrali in poslali za tuareške otroke, srečno prispeli do njih v osrčje Sahare in so jih bili zelo veseli ter jih že pridno uporabljajo.

Tuareški otroci in njihovi starši se vam za vso pomoč iskreno zahvaljujejo. Kljub temu da je Slovenija majhna država, so nam dejali, da smo Slovenci edini, ki jim pomagamo in nanje nismo pozabili. V njihovih srcih imamo posebno mesto.

Hvala - Tanemert!

Stran 9 od 10 (Vseh vnosov: 98)

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000