Rožmanova Lenčica

7. 5. 2020

Izšla je prva slikanica prve slovenske pravljičarke  Josipine Urbančič Turnograjske z naslovom Rožmanova Lenčica. 

Gre za prvo pravljico v slovenski literaturi z motivom deklice-vojaka.

Slikanico je ilustrirala priznana slovenska ilustratorka Jelka Godec Schmidt, priredila in spremno besedo pa je napisala največja poznavalka Josipine Turnograjske ddr. Mira Delavec Touhami.

Poleg tega knjiga vsebuje tudi originalno besedilo pravljice iz leta 1852. V nemščino jo je prevedel Jonathan Hormuth, v angleščino mag. Mojca Ogrin in v španščino Damian Ahlin. Poleg tega knjiga vsebuje oris življenja in dela Josipine Urbančič Turnograjske z željo, da jo slovenski prostor še bolje spozna. Dodani so predlogi za pedagoško delo s pravljico ter besedilo pravljice, ki je prilagojeno za znanje jezika na začetni jezikovni ravni  itd.

O knjigi je gospa mag. Tilka Jamnik zapisala sledečo recenzijo:

»Slikanica je namenjena bralcem vseh starosti: otroke bo pritegnilo ilustrirano besedilo, odrasle in strokovnjake morda še bolj izvirno besedilo iz leta 1852, učiteljem in mentorjem branja bodo v pomoč predlogi za delo s pravljico, vsem bo zanimivo gradivo iz NUK-a idr.

Pravljica, prilagojena osnovni jezikovni ravni bo dobrodošla otrokom s posebnimi potrebami, mdr. otrokom slovenskih potomcev po svetu oz. učencem dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture. Le-tem bodo morda v pomoč pri razumevanju tudi prevodi v angleščino, nemščino in/ali španščino, obenem pa bo zaradi teh prevodov slikanica dostopna bralcem v mednarodnem prostoru. Gre za slikanico, ki prinaša pomembno pravljično besedilo iz slovenske literarne dediščine, zaradi številnih elementov v besedilu pa tudi iz drugih segmentov slovenske kulturne in celo naravne dediščine.  Z vsem aparatom se pravljica približa sodobnim bralcem vseh starosti, s prevodi tudi širšemu mednarodnemu prostoru. Slikanica nudi estetski užitek, obenem pa je lahko tudi zaokroženo študijsko gradivo.«

  • Slikanica
  • 64 strani, trda vezava, 21 x 21
  • KD Jospine Turnograjske, 2020
  • Cena: 25,00 evrov 
  • Podatki za naročilo: info@kdjt.si (e-naslov)

Publikacije

Moč vesti

Josipina Urbančič Turnograjska - prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica

september 2009

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
info@kdjt.si
kdjt.si

Uradni podatki

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
Slovenija
ID za DDV: 93048246
IBAN: SI56 0433 1000 3000 325 (NKBM)