Rezultati 7. literarnega natečaja med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2018

Nazaj

Rezultati 7. literarnega natečaja med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2018

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED MLADIMI V REPUBLIKI

SLOVENIJI ZA LETO 2018

Natečaj je bil zasnovan v dveh delih, in sicer za osnovnošolce in srednješolce.

Letos je bil razpisan od 17. junija do 18. septembra, in sicer v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Prispelo je 228 pisem (168  osnovnošolskih, srednješolskih 60).

Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti in se jih pri njihovi nadarjenosti dodatno motivira. Poleg tega z natečajem obujamo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipine Urbančič Turnograjsko.

Tema letošnjega natečaja je bila LJUBEZEN DO SAMEGA SEBE.

Ker želimo podpirati vse sodelujoče na natečaju, so vsi prejeli po pošti tudi posebna priznanja za sodelovanje.

Potrdila za nagovor mladim prejmejo tudi mentorice in mentorji, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo za delo, ki so ga zelo skrbno in prostovoljno opravili. HVALA VAM!

Na natečaj so prispela pisma s celotne Slovenije, medtem ko smo letos prvič prejeli pisma tudi  slovenskih izseljencev iz Srbije in Nemčije. Od slovenskih regij so bile v okviru OŠ najbolj zastopane regije: Štajerska, Prekmurje, Zasavska regija, Savinjska, Dolenjska, Gorenjska in Ljubljanska, v okviru SŠ pa največ iz Štajerske, Notranjske, Dolenjske in Ljubljane.

Sestava strokovne komisije: mag. Janja Čolić, Saša Pivk Avsec, Petra Hudnik, ddr. Mira Delavec Touhami.

Nagrade: unikatni, samo za ta natečaj izdelani stekleni pokali za prva tri mesta in prav tako za prva tri mesta knjižne nagrade – Josipina Turnograjska ter posebna priznanja od 4. do 10. mesta.

Program na prireditvi je s svojim nastopom ob čudovitih zvokih kitare obogatil učenec OŠ Janka Kersnika iz Brda pri Lukovici – MIHA KRALJ.

REZULATATI V KATEGORIJI OSNOVNA ŠOLA:

 DOMINIKA ZUPANOŠ NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK
 GAŠPER ALJAŽOŠ ZBORA ODPOSLANCEV
 JULIJA SRPČIČOŠ FRANA METELKA ŠKOCJAN
 TEODORA ILIĆOŠ BEŽIGRAD
 AJDA ROJKOOŠ DUPLEK
 JAKOB SELAKOŠ OTOČEC
 ANA KEKOŠ VELIKI GABER
 LARISA RATAJOŠ OTOČEC
 TIA PELIKANII. OŠ CELJE - CENTER
 EVA TOFANTOŠ MATIJE VALJAVCA PREDDVOR

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

  1. mesto: DOMINIKA ZUPAN

Dominika upošteva vse kriterije, ki jih zajemal naš razpis. Strokovno komisijo je navdušila z realnostjo, s katero stopa v svet odraslih in sebe vidi tudi kot odraslo osebo. Sebe postavi v časovni odmik in se opazuje od daleč ter ugotavlja, kaj se bo zgodilo z njo, saj vse mimo nje hiti. Njeno pismo nas je prepričalo z bogatim naborom besed, stopnjevanjem in zapletanjem vsebine. Gre za razmišljanje, ki presega okvire osnovne šole in je pogled na svet. Gre za Dominiko, ki skozi pismo stopnjuje vprašanje svojega obstoja v svetu, kjer vse hiti in beži.

2. mesto: GAŠPER ALJAŽ

Gašper na zelo tenkočuten in nevsakdanji način pripovedovanja vstopi v svet vsega, kar biva v nas in okrog nas. Privede na celo do tega, da se vprašamo, ali sem tudi jaz lahko nekoč ta zvonček? Sem del narave ali sem se od nje povsem oddaljil? Pismo posega na področju izražanja že na področje pesništva, saj uporablja številne matafore in prenesene pomene. Gašper bralcu sporoča, da je vas izmed nas del naravnega kozmosa in da smo samo tako lahko v sebi popolni.

3. mesto: JULIJA SRPČIČ

Julija piše ljubezensko pismo, v katerem skozi vrstice jasno izrazi, da ni nobena ljubezen nad tisto prvo – ljubeznijo do samega sebe. Piše o ljubezni, ki je človekova osnovna potreba. Po njej ves čas hrepenimo. Opisuje noro ljubezen do fanta, pa vendar se globoko v sebi zaveda, da je on ni vreden, če ne opazi tudi njene osebnosti. Nje same. Nje znotraj. Ne le tistega, kar vidi, ampak tistega, kar je. Globoko razmišljanje in prepletanje ljubezni do sebe in drugega. Dober slog pisanja z izmenjavo trditev in postavljanja vprašanj samemu sebi. Nazoren opis pogleda na svet in izražanja svojih jasnih misli. Brez odstopanja ali pristajanja na kaj manj. Julija zase suvereno zahteva, kar ji pripada, zato, da bo njena prihodnost lepša.

REZULTATI V KATEGORIJI SREDNJA ŠOLA:

 NEŽA CERINŠEKGIMNAZIJA NOVO MESTO
 LUCIJA GOLOBŠKOFIJSKA GIMNAZIJA ANTONA MARTINA SLOMŠKA MARIBOR
 ALJAŽ PRIMOŽIČGIMNAZIJA CELJE-CENTER
 MIŠA TRČEKGIMNAZIJA JOŽETA PLEČNIKA LJUBLJANA
 JERNEJ MIŠIČGIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ
 TINA VORINAI. GIMNAZIJA CELJE
 RENE BORŠTNARSREDNJA MEDIJSKA IN GRAFIČNA ŠOLA LJUBLJANA
 NEJC GLUŠIČGIMNAZIJA CELJE-CENTER
 PATRICIJA DORNIKGIMNAZIJA CELJE-CENTER

 

Nagrado za posebno izvirnost poslanega literarnega besedila je prejela TINA ŠAJN iz Logatca.

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

 

  1. mesto: NEŽA CERINŠEK

Neža je izredno nadarjeno mlado dekle, o kateri bomo zagotovo v prihodnosti še veliko slišali in brali. Je izredno nadarjena ne samo jezikovno, temveč tudi likovno. Neža nam z neverjetnim besedim zakladom riše svojo osebno mavrico in nam odstira skriti svet, v katerega ne znamo ali pa nočemo stopiti. Pismo je zelo pozitivno in nas navda z upanjem. Vrhunsko prepleta svojo preteklost in prihodnost, pri čemer ji je glavna vez jezik, ki je del njene osebnostne identitete, kar je poseben zaklad, ki ga lahko mlad človek začuti. Hkrati skozi svojo kri poudarja pomen svojih prednikov za razumevanje samega sebe. Njeno pismo je filozofsko razmišljanje na ravni človeka, ki živi z drugi in za druge, da izpolni samega sebe.

  1. mesto: LUCIJA GOLOB

Lucija je v svojem pismu sebi preprosta in iskrena. Iskrena je do sebe, čeprav priznava, da ji je to najtežje in išče odgovore na številna vprašanja, ki se ji ravno skozi pisanje rešujejo in pri tem se ji odpira povsem nov svet. Kar naenkrat je ni več strah in ni negotova. Gre za globoko osebno izpoved, ki je hkrati opravičilo sebi in priznanje, da se pa ima vendarle rada in je zbrala pogum, da si to tudi prizna. Lucija pri tem na pozabi na obliko samega pisma. Na koncu nas s podpisom prerojena opozori, da je skozi pisanje pisma dosegla svojo katarzo in sedaj gre lahko prerojena v nov svet, da bo dovolj močna za vse, kar se ji bo zgodilo.

  1. mesto: ALJAŽ PRIMOŽIČ

Aljaževo pismo nas je povsem presenetilo, v vseh ozirih. Zakaj je potrebna kletvica v pismu najstnika je bilo vprašanje – dokler nismo ugotovile, da je to kruta resnična izpoved slovenskega najstnika, ki to srečuje na vsakem koraku. Ko so kletvice postale tako močan del družbe, da se jih ljudje niti več ne zavedajo, ampak jih govorijo brez premisleka. In kletvice so postale del jezika v knjigah. Upravičeno ali ne, mladi to berejo, s tem živijo. Zato ni nič nenavadnega, če je za Aljaža ljubezen do samega sebe, kot zapiše »bullshit«, a kljub temu si je želi. Hrepeni po dvojini in želi se pogovarjati s seboj. Zanimivo se sprašuje, kako bi sebe sploh poimenoval in kaj je prav in kaj ne. Gre za temeljito premišljeno pisanje, ki je celota, saj se zaključi s podobnim zaključkom ugibanja. Gre za prikupno zmedeno pismo najstnika, ki se išče, pa vseeno globoko v sebi ve, česa si želi.

Zahvaljujemo sem vsem, ki podpirate naš projekt, prav tako se za sodelovanje zahvaljujemo Občini Preddvor in Zavodu za turizem Preddvor.

Dragi mladi, hvala za vaše srčno sodelovanje in upamo, da se srečamo na našem 8. literarnem natečaju naslednje leto.

Pišite in ustvarjate še naprej. Srečno vsem skupaj!

Zapisala: ddr. Mira Delavec Touhami, predsednica društva

 

 

Rezultati 7. literarnega natečaja med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2018

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000