Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Rezultati 7. literarnega natečaja med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2018

Rezultati 7. literarnega natečaja med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2018

1. oktober 2018

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED MLADIMI V REPUBLIKI

SLOVENIJI ZA LETO 2018

 

Natečaj je bil zasnovan v dveh delih, in sicer za osnovnošolce in srednješolce.

Letos je bil razpisan od 17. junija do 18. septembra, in sicer v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Prispelo je 228 pisem (168  osnovnošolskih, srednješolskih 60).

Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti in se jih pri njihovi nadarjenosti dodatno motivira. Poleg tega z natečajem obujamo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipine Urbančič Turnograjsko.

Tema letošnjega natečaja je bila LJUBEZEN DO SAMEGA SEBE.

Ker želimo podpirati vse sodelujoče na natečaju, so vsi prejeli po pošti tudi posebna priznanja za sodelovanje.

Potrdila za nagovor mladim prejmejo tudi mentorice in mentorji, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo za delo, ki so ga zelo skrbno in prostovoljno opravili. HVALA VAM!

Na natečaj so prispela pisma s celotne Slovenije, medtem ko smo letos prvič prejeli pisma tudi  slovenskih izseljencev iz Srbije in Nemčije. Od slovenskih regij so bile v okviru OŠ najbolj zastopane regije: Štajerska, Prekmurje, Zasavska regija, Savinjska, Dolenjska, Gorenjska in Ljubljanska, v okviru SŠ pa največ iz Štajerske, Notranjske, Dolenjske in Ljubljane.

Sestava strokovne komisije: mag. Janja Čolić, Saša Pivk Avsec, Petra Hudnik, ddr. Mira Delavec Touhami.

Nagrade: unikatni, samo za ta natečaj izdelani stekleni pokali za prva tri mesta in prav tako za prva tri mesta knjižne nagrade – Josipina Turnograjska ter posebna priznanja od 4. do 10. mesta.

Program na prireditvi je s svojim nastopom ob čudovitih zvokih kitare obogatil učenec OŠ Janka Kersnika iz Brda pri Lukovici – MIHA KRALJ.

REZULATATI V KATEGORIJI OSNOVNA ŠOLA:

 1. MESTO

DOMINIKA ZUPAN

OŠ NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK

 1. MESTO

GAŠPER ALJAŽ

OŠ ZBORA ODPOSLANCEV

 1. MESTO

JULIJA SRPČIČ

OŠ FRANA METELKA ŠKOCJAN

 1. MESTO

TEODORA ILIĆ

OŠ BEŽIGRAD

 1. MESTO

AJDA ROJKO

OŠ DUPLEK

 1. MESTO

JAKOB SELAK

OŠ OTOČEC

 1. MESTO

ANA KEK

OŠ VELIKI GABER

 1. MESTO

LARISA RATAJ

OŠ OTOČEC

 1. MESTO

TIA PELIKAN

II. OŠ CELJE - CENTER

 1. MESTO

EVA TOFANT

OŠ MATIJE VALJAVCA PREDDVOR

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

 1. mesto: DOMINIKA ZUPAN

Dominika upošteva vse kriterije, ki jih zajemal naš razpis. Strokovno komisijo je navdušila z realnostjo, s katero stopa v svet odraslih in sebe vidi tudi kot odraslo osebo. Sebe postavi v časovni odmik in se opazuje od daleč ter ugotavlja, kaj se bo zgodilo z njo, saj vse mimo nje hiti. Njeno pismo nas je prepričalo z bogatim naborom besed, stopnjevanjem in zapletanjem vsebine. Gre za razmišljanje, ki presega okvire osnovne šole in je pogled na svet. Gre za Dominiko, ki skozi pismo stopnjuje vprašanje svojega obstoja v svetu, kjer vse hiti in beži.

2. mesto: GAŠPER ALJAŽ

Gašper na zelo tenkočuten in nevsakdanji način pripovedovanja vstopi v svet vsega, kar biva v nas in okrog nas. Privede na celo do tega, da se vprašamo, ali sem tudi jaz lahko nekoč ta zvonček? Sem del narave ali sem se od nje povsem oddaljil? Pismo posega na področju izražanja že na področje pesništva, saj uporablja številne matafore in prenesene pomene. Gašper bralcu sporoča, da je vas izmed nas del naravnega kozmosa in da smo samo tako lahko v sebi popolni.

3. mesto: JULIJA SRPČIČ

Julija piše ljubezensko pismo, v katerem skozi vrstice jasno izrazi, da ni nobena ljubezen nad tisto prvo – ljubeznijo do samega sebe. Piše o ljubezni, ki je človekova osnovna potreba. Po njej ves čas hrepenimo. Opisuje noro ljubezen do fanta, pa vendar se globoko v sebi zaveda, da je on ni vreden, če ne opazi tudi njene osebnosti. Nje same. Nje znotraj. Ne le tistega, kar vidi, ampak tistega, kar je. Globoko razmišljanje in prepletanje ljubezni do sebe in drugega. Dober slog pisanja z izmenjavo trditev in postavljanja vprašanj samemu sebi. Nazoren opis pogleda na svet in izražanja svojih jasnih misli. Brez odstopanja ali pristajanja na kaj manj. Julija zase suvereno zahteva, kar ji pripada, zato, da bo njena prihodnost lepša.

REZULTATI V KATEGORIJI SREDNJA ŠOLA:

 1. MESTO

NEŽA CERINŠEK

GIMNAZIJA NOVO MESTO

 1. MESTO

LUCIJA GOLOB

ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA ANTONA MARTINA SLOMŠKA MARIBOR

 1. MESTO

ALJAŽ PRIMOŽIČ

GIMNAZIJA CELJE-CENTER

 1. MESTO

MIŠA TRČEK

GIMNAZIJA JOŽETA PLEČNIKA LJUBLJANA

 1. MESTO

JULIJA MIHOVEC

GIMNAZIJA ŠENTVID

 1. MESTO

JERNEJ MIŠIČ

GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ

 1. MESTO

TINA VORINA

I. GIMNAZIJA CELJE

 1. MESTO

RENE BORŠTNAR

SREDNJA MEDIJSKA IN GRAFIČNA ŠOLA LJUBLJANA

 1. MESTO

NEJC GLUŠIČ

GIMNAZIJA CELJE-CENTER

 1. MESTO

PATRICIJA DORNIK

GIMNAZIJA CELJE-CENTER

 

Nagrado za posebno izvirnost poslanega literarnega besedila je prejela TINA ŠAJN iz Logatca.

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

 

 1. mesto: NEŽA CERINŠEK

Neža je izredno nadarjeno mlado dekle, o kateri bomo zagotovo v prihodnosti še veliko slišali in brali. Je izredno nadarjena ne samo jezikovno, temveč tudi likovno. Neža nam z neverjetnim besedim zakladom riše svojo osebno mavrico in nam odstira skriti svet, v katerega ne znamo ali pa nočemo stopiti. Pismo je zelo pozitivno in nas navda z upanjem. Vrhunsko prepleta svojo preteklost in prihodnost, pri čemer ji je glavna vez jezik, ki je del njene osebnostne identitete, kar je poseben zaklad, ki ga lahko mlad človek začuti. Hkrati skozi svojo kri poudarja pomen svojih prednikov za razumevanje samega sebe. Njeno pismo je filozofsko razmišljanje na ravni človeka, ki živi z drugi in za druge, da izpolni samega sebe.

 1. mesto: LUCIJA GOLOB

Lucija je v svojem pismu sebi preprosta in iskrena. Iskrena je do sebe, čeprav priznava, da ji je to najtežje in išče odgovore na številna vprašanja, ki se ji ravno skozi pisanje rešujejo in pri tem se ji odpira povsem nov svet. Kar naenkrat je ni več strah in ni negotova. Gre za globoko osebno izpoved, ki je hkrati opravičilo sebi in priznanje, da se pa ima vendarle rada in je zbrala pogum, da si to tudi prizna. Lucija pri tem na pozabi na obliko samega pisma. Na koncu nas s podpisom prerojena opozori, da je skozi pisanje pisma dosegla svojo katarzo in sedaj gre lahko prerojena v nov svet, da bo dovolj močna za vse, kar se ji bo zgodilo.

 1. mesto: ALJAŽ PRIMOŽIČ

Aljaževo pismo nas je povsem presenetilo, v vseh ozirih. Zakaj je potrebna kletvica v pismu najstnika je bilo vprašanje – dokler nismo ugotovile, da je to kruta resnična izpoved slovenskega najstnika, ki to srečuje na vsakem koraku. Ko so kletvice postale tako močan del družbe, da se jih ljudje niti več ne zavedajo, ampak jih govorijo brez premisleka. In kletvice so postale del jezika v knjigah. Upravičeno ali ne, mladi to berejo, s tem živijo. Zato ni nič nenavadnega, če je za Aljaža ljubezen do samega sebe, kot zapiše »bullshit«, a kljub temu si je želi. Hrepeni po dvojini in želi se pogovarjati s seboj. Zanimivo se sprašuje, kako bi sebe sploh poimenoval in kaj je prav in kaj ne. Gre za temeljito premišljeno pisanje, ki je celota, saj se zaključi s podobnim zaključkom ugibanja. Gre za prikupno zmedeno pismo najstnika, ki se išče, pa vseeno globoko v sebi ve, česa si želi.

Zahvaljujemo sem vsem, ki podpirate naš projekt, prav tako se za sodelovanje zahvaljujemo Občini Preddvor in Zavodu za turizem Preddvor.

Dragi mladi, hvala za vaše srčno sodelovanje in upamo, da se srečamo na našem 8. literarnem natečaju naslednje leto.

Pišite in ustvarjate še naprej. Srečno vsem skupaj!

Zapisala: ddr. Mira Delavec Touhami, predsednica društva