Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Knjige

Stran 1 od 1 (Vseh: 8)
Prvi zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski – edinstveni Slovenki

Prvi zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski – edinstveni Slovenki

2018

V sklopu prvega mednarodnega simpozija, ki je potekal 1. junija 2018 v Preddvoru, je izšel težko pričakovani zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici, pianistki in pravljičarki z naslovom Kdor dušno živi, ne umrje! V zborniku je predstavljena v povsem novi luči, z novimi ugotovitvami tako domačih kot tujih strokovnjakov.

Naslovnica-Josipina-2012

Josipina Urbančič Turnograjska

2012

V osebi Josipine Urbančič Turnograjske (1833-1854) se zrcali zgodovina regije in časa, ki se ravno začenja spreminjati. Mlada, izobražena in angažirana dama višjega sloja je navdušena nad novo nastjajočo narodno zavestjo. Močno se zavzema za slovenski jezik in piše pesmi in zgodbe v slovenskem jeziku ter umre stara 21 let v Gradcu (Avstrija). Njen grob se nahaja na graškem pokopališču St. Leonhard (Sv. Lenart). Iz Josipininih pisem in literarnih del govori veliko srce in mladostni entuitizem.

naslovnica-sepet-rdece-zofe

Šepet rdeče zofe

2011

Šepet rdeče zofe tenkočutno odstira tančico ene izmed najlepših, najbolj skrivnostnih in najmanj poznanih resničnih ljubezenskih zgodb slovenskega prostora.

Moč vesti

Moč vesti

2009

Knjiga Moč vesti je nastala na podlagi doktorske disertacije Mire Delavec, ki je preučevala veliko vlogo te premalo raziskane mlade dame v slovenskem literarnem prostoru.

Naslovnica_Nedolznost in sila

Nedolžnost in sila

2003

Pričujoča knjiga predstavlja življenje prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske (1833-1854) preko pisem, ki jih je pisala izvoljencu Lovru Tomanu in on njej. V letih 1850 do 1853 sta si izmenjala več kot 1066 ljubezenskih pisem, ki veljajo za eno izmed največjih korespondenc v slovenskem jeziku.

Stran 1 od 1 (Vseh: 8)