Zbiralna akcija in po poteh tuareške kulture ...

Nazaj

Zbiralna akcija in po poteh tuareške kulture ...

13. aprila 2017 je Mira Delavec Touhami v okviru zbiralne akcije in dopisovanja tuareških otrok s srednješolci iz Ajdovščine obiskala Srednjo šolo Vena Pilona v Ajdovščini, Osnovno šolo Col in Osnovno šolo Ajdovščina. 

Zbiralna akcija je bila zelo uspešna. Za sodelovanje se iskreno zahvaljujemo vsem učencem, dijakom, njihovim staršem, zaposlenim učiteljem na vseh treh šolah ter njihovemu vodstvu. Iskreno zahvalo izrekamo tudi Lavričevi knjižnici v Ajdovščini, kjer nas vedno sprejmejo z veseljem.

Celotno akcijo je pomagala organizirati ga. MELITA LEMUT iz Srednje šole Vena Pilona v Ajdovščini. Za njeno neizmerno pomoč in skrb se ji najlepše zahvaljujemo.

V okviru srečanja so se otroci pogovarjali o vlogi tuareške kulture v svetu; pomenu ohranitve slovenske kulturne dediščine, skrbi za čisto pitno vodo, hvaležnosti staršem, skrbi drug za drugega itd.

 

Ob obisku in pogovoru so učenci Osnovne šole Col zapisali tudi nekaj svojih misli:

OBISK GOSPE MIRE DELAVEC TOUHAMI

13. aprila nas je na šoli obiskala gospa Mira Delavec Touhami in nam nazorno ter izčrpno predstavila življenje Tuaregov – saharskega ljudstva, ki danes večinoma živi v zahodni Afriki, nekoč pa so bili nomadi po vsej Sahari. Zanimivo se nam je zdelo, da beseda Tuareg pomeni »tisti, ki jih je zapustil bog«.

Tudi gospa Mira je s poroko postala ena od njih, jim sedaj pomaga in lajša težave, s katerimi se srečujejo. Več kot uro smo vsi učenci predmetne stopnje pozorno poslušali o tuareških običajih, kulturnih zanimivostih, načinu življenja, oblačilih, jedeh, ki se od naših bistveno razlikujejo. Kljub temu, da tam judje živijo v revščini, so na splošno dobri po srcu in se imajo radi.

Odlično se znajdejo v naravi. Ko je otročiček na primer star približno tri leta, ga pošljejo za nekaj dni z drobnico samega v puščavo, kjer si razvija čut za orientacijo. Verjetno nihče od nas ne bil uspel preživeti v svetu Tuaregov, saj smo preveč razvajeni in vajeni udobja.

Žal pa smo izvedeli tudi to, da tuareška kultura počasi izumira in le malo je takih, ki si želijo nasprotno.

Gospa Mira nas je opozorila, naj bomo zadovoljni s tem, kar imamo in naj bomo veseli, ker lahko hodimo v šolo, naj spoštujemo dejstvo, da lahko pijemo čisto vodo in naj si pomagamo med seboj.

Predavanje si bomo gotovo vsi zapomnili, pomembno pa je tudi, da se zavedamo, da živijo po svetu naši vrstniki, ki bi takoj zamenjali z nami.

6. razred

 

 

Gospa Mira z ljubeznijo opravlja svoje poslanstvo; skrb za zapostavljene in revne.  Ima rada življenje, veseli se vsakega dneva, izziva; nič je ne prestraši. To je čutiti iz vsake njene kretnje, besede. Tako tudi pripoveduje, zato je v nas zbudila zanimanje za oddaljeno nomadsko ljudstvo in prebudila čut za odgovornost  do brezskrbnega življenja, ki nam dano. Hkrati pa nas je spomnila na temeljne življenjske dobrine, ki smo jih samoumevno dnevno deležni in jih prav zato premalo cenimo.

Nives Žibrik, Šolska svetovalna služba

Zbiralna akcija in po poteh tuareške kulture ...
Zbiralna akcija in po poteh tuareške kulture ...

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000