Vabilo

Nazaj

Vabilo

V sklopu prvega mednarodnega simpozija, ki je potekal 1. junija 2018 v Preddvoru, je izšel težko pričakovani zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici, pianistki in pravljičarki z naslovom Kdor dušno živi, ne umrje!

V zborniku, ki sta ga uredila dr. Franc Križnar in ddr. Mira Delavec Touhami, je Josipina Urbančič Turnograjska predstavljena v povsem novi luči, z novimi ugotovitvami tako domačih kot tujih strokovnjakov. 

Vloga Josipine Urbančič Turnograjske je v slovenskem literarnem prostoru izjemnega pomena, zato je deset predavateljev in predavateljic: prof. dr. Stane Granda, prof. ddr. Igor Grdina, prof. dr. Milena Mileva Blažič, Kasilda Bedenk, dr. Franc Križnar, dr. Tjaša Ribizel, prof. dr. Henrik Neubauer, dr. Bojan Knific, mag. Miha Markelj in ddr. Mira Delavec Touhami na interdisciplinarni in multidisciplinarni način skušalo osvetliti življenje naše velike Slovenke, in sicer na zgodovinskem, literarnem, glasbenem, plesnem, oblačilnem in promocijsko-turističnem področju.

Dodana sta zapisa Josipininega še živečega prapranečaka dr. Vitala Ašiča iz Argentine in prapranečakinje Marinke Dolžan Šitum iz Maribora, prispevek vodje Rokopisne zbirke NUK-a v Ljubljani mag. Marijana Ruperta: Josipina Urbančič Turnograjska - Usoda v ogledalu zapuščine in mag. Helene Križaj Smrdel: Po poteh gradov v Preddvoru in okolici, uvodne besede župana Občine Preddvor g. Mirana Zadnikarja in uvodnik sourednikov zbornika: dr. Franca Križnarja in ddr. Mire Delavec Touhami.

Zbornik, ki obsega 157 strani (trda vezava), je bogat ne samo po vsebini, ampak tudi po videzu, saj je v njem zbranih več kot 100 enot bogatega slikovnega gradiva iz Arhiva RS, Rokopisne zbirke NUK-a, Mestnega muzeja Ljubljana, Gorenjskega muzeja, Tržiškega muzeja, Medobčinske splošne knjižnice Žalec in ostalega fotografskega gradiva iz osebnih korespondenc. 

Vljudno vas vabimo k nakupu.

CENA: 25,00 EVROV 

Podatki na naročilo: e-naslov: info@kdjt.si; Kulturno društvo Josipine Turnograjske, Mače 1, 4205 Preddvor, Slovenija.

Knjigo vam pošljemo z veseljem po pošti.

Vabilo

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000