REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021

Nazaj

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021

Fotografija na naslovnici: Udeleženci natečaja 17. 10. 2021 v Kulturnem domu v Preddvoru. Avtorica fotografije: Neža Cerinšek.

 

REZULTATI 10. NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED  MLADIMI V REPUBLIKI SLOVENIJI ZA LETO 2021

Natečaj je bil zasnovan v dveh delih, in sicer za osnovnošolce in srednješolce.

Letos je bil razpisan od 17. junija do 1. oktobra, in sicer ga je izvedlo naše v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Najboljša pisma v vsaki kategoriji smo predstavili v nedeljo, 17. 10. 2021 v Kulturnem domu v Preddvoru, ko je potekala tudi svečana razglasitev najboljših v vsaki kategoriji. 

Prispelo je 152 pisem (101 osnovnošolskih, 52 srednješolskih).

Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti in se jih pri njihovi nadarjenosti dodatno motivira. Poleg tega z natečajem obujamo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipine Urbančič Turnograjsko.

Letos smo člani strokovne komisije za temo izbrali LJUBEZEN (DO) MIRU. Ob tem se nam je zastavilo več vprašanj, ki naj vam bodo tudi v pomoč pri pisanju: Kako bi nagovorili mir? Bi ga želeli za kaj prositi? Kaj bi mu želeli sporočiti? Kako bi lahko skupaj z njim sodelovali? Na kaj bi opozorili odrasle glede miru tako v svetu kot doma? Kakšen bi bil svet, če bi ostali brez miru? Kakšen odnos do miru imate vi? Storimo dovolj za mir v okolju, v katerem živimo? Kakšna je vaša vizija miru v prihodnosti?

Ker želimo podpirati vse sodelujoče na natečaju, so vsi prejeli po pošti tudi posebna priznanja za sodelovanje.

Potrdila za nagovor mladim prejmejo tudi mentorice in mentorji, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo za njihovo požrtvovalno delo. HVALA VAM IZ SRCA!

Na natečaj so prispela pisma s celotne Slovenije, medtem ko smo letos prejeli pisma tudi slovenskih izseljenskih učencev iz in Nemčije in Avstrije. 

Od slovenskih regij so bile v okviru OŠ najbolj zastopane regije: Štajerska, Osrednjeslovenska, Gorenjska, Savinjska in Primorska in v okviru SŠ pa je Štajerska in Dolenjska. 

Sestava strokovne komisije: 

  • Sabina Burkeljca, prof. slov. in dipl. bibliotekarka,
  • Petra Hudnik, prof. slovenščine,
  • Neža Cerinšek, študentka tretjega letnika slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti in 
  • dddr. Mira Delavec Touhami, prof. slovenščine in zgodovine.

Glavni kriteriji pri ocenjevanju: izvirnost besedila, prvoosebni pripovedovalec, bogastvo besedišča, doživljanje osebe, ki piše, in sama celovitost besedila.

Nagrade: unikatni, samo za ta natečaj izdelani stekleni pokali s knjižnimi nagradami za prva tri mesta in posebna priznanja od 4. do 10. mesta.

REZULTATI V KATEGORIJI OSNOVNA ŠOLA:

Sodelovalo je 101 pismo.

 IME IN PRIIMEKŠOLAMENTOR/MENTORICA
1. mestoMAJA BIZJAKOŠ DANILE KUMAR, LjubljanaBRIGITA PAZNIK LOKAR
2. mestoMATEJ SELKOOŠ ŠENTJERNEJ, Šentjernej KAJA CVELBAR
3.mestoMARK JELENCOŠ DUPLEK, DuplekMAJA FERK
4. mesto

NAJA KAPUN

in

JERNEJ VOLČJAK

OŠ DANILE KUMAR, Ljubljana

 

OŠ MATIJE VALJAVCA, Preddvor

BRIGITA PRAZNIK LOKAR

 

MAG. MATEJA ROZMAN

5. mestoMARK KALŠEK OŠ POLJANE, LjubljanaANDREJA DVORNIK
6. mesto

JAKA GALE

in

MAJA TRAJBER 

OŠ BEŽIGRAD, Ljubljana

 

OŠ BOGOJINA, Bogojina

URŠA KIRN

 

MARJETKA ERDELJI

7. mestoTEJA MARKUNOŠ MATIJE VALJAVCA, Preddvor MAG. MATEJA ROZMAN 
8. mestoZARA BILOSLAVOOŠ ELVIRE VATOVEC PRADE, KoperTINKARA ŽAGAR
9. mestoDORA JERAJOŠ MAJDE VRHOVNIK, Ljubljana

ALENKA FTIČAR

 

10. mestoMIA ŽNIDARŠIČ POTREBUJEŠ OŠ IVANA CANKARJA, Vrhnika  ni podatka  

 

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

1. mesto -  MAJA BIZJAK (OŠ DANILE KUMAR LJUBLJANA)

Avtorica je zajela vse kriterije ocenjevanja. Vsebina je vezana na ljubezen do miru – jasno pove, kaj ji pomeni mir, kakšen je njen odnos do njega in pove, da si ne zna predstavljati življenja brez njega in da ji pomeni zelo veliko. Pri branju pisma se dogajanje stopnjuje, tako vsebinsko kot miselno. 

Maja piše tekoče, nezapleteno in mirno. Na začetku je zanimiva sama forma v pismu in poimenovanje oseb, ulic itd. Od nagovora miru v pismu prehaja na osebno raven, kjer našteva primere iz osebnega življenja kot ilustracijo, kako težko je najti mir v tem svetu. Pove tudi, kje sama najde prepotrebni mir za dušo. In zaključi: »Začela bom pri sebi in svojih dejanjih …«. Sporočilo pisma je preprosto in jasno ter nagovarja vsakega izmed nas. 

Maja tako v svojih besedah poudari droben nesmisel človeštva, ki o miru govori, ko ga ni, a ga ne spoštuje in občuduje, ko je prisoten. Avtorica pisma se odpoveduje pasivnemu obupovanju, ki ga premaga z gorečim iskanjem miru. Poudarja, da si je mir potrebno iskreno želeti in se vsak dan znova odločiti, da ga bomo našli.

 

2. mesto – MATEJ SELKO (OŠ ŠENTJERNEJ) 

Matej je napisal zelo izvirno pismo z bogatim besediščem. Njegovo pisanje odlikuje stilnost. Ničesar ne prepusti naključju in tako na koncu simbolno, z rožo, ki jo bo podaril mami, sporoča - podarjam MIR družini, kjer se vse začne. Sporočilo je jasno: mir se začne v meni in z mano, in ga lahko le jaz razširjam naprej. 

 

3. mesto – MARK JELENC (OŠ DUPLEK)

V Markovem pismu si roke podajajo presenetljiva zrelost in prvinskost otroškega opazovanja. Tisočletne modrosti prepleta s hipnostjo sedanjosti ter pismo zaključi z mislijo, da čas v miru mine kakor polzi pesek med prsti. Mir kot angela varuha poprosi, naj ga spremlja in varuje, ter mu preprosto, a srčno šepne drobne besede naklonjenosti. Avtor ni ničesar prepustil naključju. 

Najboljša tri pisma si lahko preberete in se nahajajo kot priponke na koncu tega sporočila. Vabljeni k branju.

 

REZULTATI V KATEGORIJI SREDNJA ŠOLA:

Sodelovalo je 51 pisem.

 IME IN PRIIMEKŠOLAMENTORICA/ MENTOR
1. mestoERIA SKRTI.GIMNAZIJA V CELJU, Celje Ni podatka
2. mestoSANDRO ČEHGIMNAZIJA PTUJ ANITA EKERT
3. mestoJULIJA FRIDRIHSREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICALIDIJA LIČEN
4. mestoTEA SIMIČGIMNAZIJA CELJE-CENTERJASMINA TEMNIK KERŠ
5. mestoLANA GRUDNIKI.GIMNAZIJA V CELJUIRENA ROBIČ SELIČ
6. mesto

ANASTAZIJA GRAČNER

in

TEJA KOMAR

GIMNAZIJA VELENJE

 

EKONOMSKA ŠOLA LJUBLJANA

ANDREJA GUMZEJ

 

MAG. BREDA VIDMAR MANDIČ

7. mestoNINA STRAŠEKGIMNAZIJA NOVO MESTONi podatka
8. mestoIRIS MOTALNSREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICALIDIJA LIČEN 
9. mesto

DEJAN GAVRIĆ

in

JULIJA VALENTAR ZDOVC 

SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA

 

GIMNAZIJA RAVNE NA KOROŠKEM 

LIDIJA LIČEN

 

 

LUCIJA MIRKAC

10. mesto

MANCA LEPOŠA

in

ANA KUMPERGER

BIOTEHNIČNI CENTER NAKLO

 

GIMNAZIJA CELJE-CENTER

ŠPELA CAMLEK

 

LJUBICA KOPRIVC BERTONCELJ

 

Najboljša tri pisma si lahko preberete in se nahajajo kot priponke na koncu tega sporočila. Vabljeni k branju.

 

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

 

  1. mesto -  ERIA SKRT (I. GIMNAZIJA CELJE)

Pismo je precej drugačno od ostalih, saj je napisano s peresom zgodovine. Ta vidi in čuti mir predvsem v njegovi odsotnosti, zato je upravičeno jezna nanj. Odstre nam pogled na svet, ki ni lep, svet, v katerem kraljuje korupcija, nemorala, odsotnost prepotrebnega miru. Zelo neposredno, eruptivno pisanje, ki nas prav v tem prepriča. Avtorica je na papir utelesila občutja mnogih mladostnikov, ki jih ne zmorejo ali ne znajo ubesediti in so zato neslišani. Kritično se tako ozira na navade sodobnih družb in pritajeno, a z vsako besedo opozarja, da je mir v sebi pomembno ohraniti.

Gre za posebno pismo, ki bralca zelo nagovori, še zlasti njegov podpis – zgodovina. Avtorica je zajela vse kriterije ocenjevanja. Vsebina je vezana na ljubezen do miru – jasno pove, kaj hudega ji povzroča, a hkrati prizna, da si ne zna predstavljati življenja brez njega in da je dobesedno obsedena z njim. Od začetka do konca niza bogato besedišče v prvi osebi in gre za izvirno besedilo.

 

2. mesto – SANDRO ČEH (GIMNAZIJA PTUJ) 

Sandrovo pismo bogatijo besedne igre, nepričakovani zaključki in dobrotljiva razmišljanja. Otroška igrivost je kontrast resnosti, s katero pristopa k pismu miru, ki zato še bolj zareže v srce, ter v grlu pusti grenkobo trpke sedanjosti z osvetljenim in upanja polnim uvidom v prihodnost. Mir se v svojih besedah predstavi kot enakovreden sogovorec ter mu skuša z jasnimi in iskreno dobrimi načrti izrisati zemljevid prijaznejše prihodnosti. 

3. mesto – JULIJA FRIDRIH (SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA)

Julijino pismo, ki ima uvod (morda kot začetek romana), je napisano vešče, tekoče in se lepo vklaplja v celoto s pismom. Je osemnajstletnica, ki vidi in sliši, in se zaveda, kaj pomeni mir. Julija ve, da težimo k izviru miru in da ga ne moremo imeti le zase in ga hkrati zaužiti v njeni polnosti. Njene besede opominjajo bralca, da se je vredno potruditi in najti pot do miru. Besedilo je zanimivo in neklišejsko.

 

ZAHVALA

Zahvaljujemo sem vsem, ki podpirate naš projekt, zlasti vam mladi ustvarjalci in ustvarjalke ter mentorji in mentorice na šolah, ki nas pri tem vzpodbujate in opogumljate. 

Prav tako se za sodelovanje zahvaljujemo Občini Preddvor in Zavodu za turizem Preddvor. 

Iskrena hvala tudi članicam strokovne komisije, ki vsako leto skrbno in požrtvovalno opravijo številne ure ob prebiranju edinstvenih pisem. 

Dragi mladi, hvala za vaše srčno sodelovanje, pogum in iskrenost! Hvala, da ste naš natečaj vzeli za svojega in je tako postal že tradicionalen.

Iskreno upamo, da se srečamo na našem 11. literarnem natečaju naslednje leto, ki ga čaka manjša vsebinska in predvsem izvedbena prenova.

Poleg tega bomo zaradi velikega zanimanja drugo leto prvič začeli z novim natečajem in razpisali natečaj za najboljšo pesem med mladimi v Sloveniji.

Pišite in ustvarjate še naprej. Srečno vsem skupaj in vse dobro na vaših poteh!

Zapisala: dddr. Mira Delavec Touhami, predsednica društva in članica strokovne komisije

P.S. Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@kdjt.si.

Spodaj je objavljenih nekaj utrinkov s prireditve 17. 10. 2021 v Preddvoru z nagrajenci in uvrščenimi v ožji krog.  

 

 

Datoteke

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021
REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2021

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000