REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2020

Nazaj

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2020

Naslovna ilustracija zgoraj je avtorsko delo dijakinje Larise Rataj.

 

REZULTATI 9. NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED

MLADIMI V REPUBLIKI SLOVENIJI ZA LETO 2020

Natečaj je bil zasnovan v dveh delih, in sicer za osnovnošolce in srednješolce.

Letos je bil razpisan od 10. junija do 27. septembra, in sicer v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Žal zaradi trenutne epidemiološke slike v Sloveniji letos prvič nismo mogli izvesti zaključne prireditve s podelitvijo nagrad, ki je bila predvidena za danes, 18. 10. 2020. Nagrade in vsa priznanja bodo tako vročena po pošti.

Prispelo je 184 pisem (93  osnovnošolskih, 91 srednješolskih).

Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti in se jih pri njihovi nadarjenosti dodatno motivira. Poleg tega z natečajem obujamo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipine Urbančič Turnograjsko.

Letos smo člani strokovne komisije za temo izbrali LJUBEZEN DO SVOBODE, saj smo bili zaradi karantene veliko v zaprtih prostorih in smo se na nek način čutili, da nismo svobodni, kot smo bili še pred malo časa. Ob tem se nam je zastavilo več vprašanj: Kaj mi pomeni beseda svoboda? Kaj razumem pod besedno zvezo biti svoboden? Ali obstaja popolna svoboda? Kakšno obliko svobode si želim v prihodnosti? Kakšen je naš odnos do nje v primerjavi z drugimi državi oziroma drugje po svetu? Je svoboda povsod enako razumljena? Kakšen bi bil svet, v katerem bi ostali brez svobode? Je Slovenija država, v kateri se počutim kot svobodna oseba?

Tema letošnjega natečaja je bila torej LJUBEZEN DO SVOBODE.

Ker želimo podpirati vse sodelujoče na natečaju, so v naslednjih dneh vsi prejeli po pošti tudi posebna priznanja za sodelovanje.

Potrdila za nagovor mladim prejmejo tudi mentorice in mentorji, ki se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo za njihovo požrtvovalno delo in čudovito sodelovanje. HVALA VAM IZ SRCA!

Na natečaj so prispela pisma s celotne Slovenije, medtem ko smo letos prejeli pisma tudi slovenskih izseljencev iz in Nemčije.

Od slovenskih regij so bile v okviru OŠ najbolj zastopane regije: Štajerska, Zasavska regija, Savinjska in Notranjska in v okviru SŠ pa je Štajerska in Dolenjska. Zanimivo je, da je letos prvič v devetih letih na natečaju zmagal dijak, in sicer v kategoriji srednja šola.

Sestava strokovne komisije:

-          mag. Janja Čolić, prof. angleščine in pedagogike,

-          Petra Hudnik, prof. slovenščine,

-          Neža Cerinšek, študentka drugega letnika slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti in

-          ddr. Mira Delavec Touhami, prof. slovenščine in zgodovine.

Glavni kriteriji pri ocenjevanju: izvirnost besedila, prvoosebni pripovedovalec, bogastvo besedišča, doživljanje osebe, ki piše, in sama celovitost besedila.

Nagrade: unikatni, samo za ta natečaj izdelani stekleni pokali za prva tri mesta in prav tako za prvih pet mest knjižne nagrade ter posebna priznanja od 4. do 10. mesta.

REZULTATI V KATEGORIJI OSNOVNA ŠOLA:

Sodelovalo je 93 pisem.

 IME IN PRIIMEKŠOLAMENTOR/MENTORICA
1.      mestoEMA MEDVEDDOŠ FRANA METELKA ŠKOCJANMATEJA JAVERŠEK
2.      mestoALINA SVOLJŠAKOŠ DR. JANEZA MENCINGERJA BOHINJSKA BISTRICAMARIJA HELENA LOGAR
3.      mestoANA POLJANŠEK ŽAGAROŠ 16. DECEMBRA MOJSTRANAPOLONA ŽAGAR
4.      mestoTEREZA ZUPETOŠ FRANA METELKA ŠKOCJANMATEJA JAVERŠEK
5.      mestoREBEKA MERLJAKOŠ PRIMOŽA TRUBARJA VELIKE LAŠČEMARIJA LAMPRET
6.      mestoMATEJ SELKOOŠ ŠTENTJERNEJKAJA CVELBAR
7.      mestoKAJA MITHANS MEDVEDWALDOFSKA ŠOLA MARIBORANITA IVAČIČ
8.      mestoELI DOVČ BELTRAMOŠ DANILE KUMAR LJUBLJANAKATJA PERIC
9.      mesto    OŽBI KUNC in  GAŠPER MAUKOOŠ NEZNANIH TALCEV DRAVOGRAD OŠGORNJA RADGONAIRENA KAŠMAN  BERNARDA ROŽMAN
10.  mestoNAJA KAPUNOŠ DANILE KUMAR LJUBLJANAKATJA PERIC

 

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

  1. mesto: EMA MEDVED

Avtorica je zajela vse kriterije ocenjevanja. Vsebina je vezana na ljubezen do svobode – jasno pove, kaj ji pomeni svoboda, kakšen je njen odnos do nje v »normalnih« časih in v sedanjih, pove, da si ne zna predstavljati življenja brez nje in da ji pomeni zelo veliko. Od začetka do konca niza bogato besedišče v prvi osebi, kar je zelo pomembno. Besedilo je izvirno.

Svet Eminega ljubezenskega pisma svobodi je razigran in hudomušen, a odločen. Avtorica se zaveda, da sta izražanje misli in želja dragocenost, ki ni dana vsakomur. V mozaik svobode vnaša pomen poštenosti in s prizvokom filozofskega slika izjemen občutek do sočloveka. Zaveda se, da je svoboda lahko dvorezen meč, s katerim je mogoče raniti, in zato previdno in spoštljivo, z ljubeznijo do slovenstva in življenja  diha svojo mladost.

2.      mesto: ALINA SVOLJŠAK

Alina skozi pismo diha za svobodo, z njo živi in jo zaznava v vseh delih svojega življenja. Hkrati želi, da jo svoboda usmerja in vodi, da ji pokaže pot, saj je včasih zaradi nje tudi izgubljena. A pri vsem tem jo zanima tudi, kako se počuti svoboda sama in kako ona občuti svet, v katerem živimo.

Avtorica je zajela vse kriterije ocenjevanja. Vsebina je vezana na ljubezen do svobode – jasno pove, kaj ji pomeni, kakšen je njen odnos do nje in da si ne zna predstavljati življenja brez nje. Od začetka do konca niza bogato besedišče v prvi osebi, kar je zelo pomembno. Besedilo je izvirno.

3.      mesto: ANA POJANŠEK ŽAGAR

Ana na vrvico svojih besed skrbno in milo niza občutke o (izgubi svobode), ki nas prevevajo med odraščanjem, in se v tiste lepe vrača z motivi pomladi. Svoj svet razširi, ko nanj prilepi podobe našega vsakdana, v njih išče pridušeno, a morda bolečo resnico, uporniško razmišlja o smiselnosti omejitev, se zaveda moči svojega glasu, ki lahko poje za širše dobro.

Pismo sklene s hvaležnostjo našim dedom, ki so hlastanje po svobodi utelesili, ter z besedami, ki po branju obstanejo in še dolgo bivajo, ko sramežljivo izgovarjajo upe za prihodnost.

Najboljša tri pisma si lahko preberete in se nahajajo kot priponke na desni strani tega sporočila. Vabljeni k branju.

 

REZULTATI V KATEGORIJI SREDNJA ŠOLA:

Sodelovalo je 91 pisem.

 IME IN PRIIMEKŠOLAMENTORICA/ MENTOR
1.      mestoDEJAN GAVRIĆSREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICALIDIJA LIČEN
2.      mestoLARISA RATAJGIMNAZIJA NOVO MESTOSUZANA KRVAVICA
3.      mestoJULIJA SRPČIČGIMNAZIJA NOVO MESTO/
4.      mestoSARA PLANINŠEKGIMNAZIJA PTUJMARIJA HOLC
5.      mestoLANA PROSENAKSREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICALIDIJA LIČEN
6.      mestoTEA SIMIČGIMNAZIJA CELJE-CENTERJASMINA TEMNIK KERŠ
7.      mestoLARISSA STEPANOVAGIMANZIJA BEŽIGRAD/
8.      mestoANASTAZIJA GRAČNERGIMNAZIJA VELENJEANDREJA GUMZEJ
9.      mestoTIMON MALNAR in MATEJA GOLCBIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO    GIMNAZIJA PTUJ      MARIJA JERŠE                  MARIJA MIR MILOŠIČ
10.  mestoJERA JURIČ in    JULIJA FIRERNi podatka o šoli                            SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA                      /                                      MAG. GREGOR ARTNIK

Najboljša tri pisma si lahko preberete in se nahajajo kot priponke na desni strani tega sporočila. Vabljeni k branju.

 

UTEMELJITVE ZA NAJBOLJŠE TRI UDELEŽENCE NATEČAJA PO OCENI STROKOVNE KOMISIJE:

1. mesto: DEJAN GAVRIĆ

Dejanovo pismo je enotno navdušilo vse članice strokovne komisije. Vsebina ustreza navodilu – ljubezen do SVOBODE. Gre za pravo obliko pisma z izjemno bogatim in dodelanim besediščem.  Veseli smo tudi, da prvič v devetih letih natečaja podelimo nagrado fantu.

Dejanovo pismo se iz izpovedi fantiča prelevi v izpoved mladeniča, ki pogreša otroštvo in vsa občutja, pripeta nanj. Pogreša svobodo, s katero je včasih živel in brezskrbnost, saj o svobodi takrat ni razmišljal, a jo je poznal, se je takrat verjetno niti ni zavedal. Danes vsaka njegova beseda kriči hrepenenje po svobodi. Avtor je na papir utelesil občutja mnogih mladostnikov, ki jih ne zmorejo ali ne znajo ubesediti in so zato neslišani. Kritično se ozira na navade sodobnih družb in pritajeno, a z vsako besedo opozarja, da je otroškost pomembno ohraniti.

Dejan je tako svobodi napisal nadvse simpatično ljubezensko pismo, nagajivo, igrivo, preprosto otroško, ko je bil drugošolec in drugega, globoko razmišljujočega z vidika najstnika. Opaža absurd med tem, kako si je kot otrok želel biti odrasel, zdaj pa, ko je na pragu odraslosti, ugiba, da to ni to, kar si je želel. Vseeno zna ceniti drobne stvari v življenju in jih vedno znova išče v smislu svobode.

2. mesto: LARISA RATAJ

Larisa mehkobo vsakodnevnih doživljajev prekinja s sklici iz uradnih dokumentov in razmišljanji o dogodkih, ki danes pestijo njen in naš svet. Tako spretno ustvarja kontraste, ki nas na trenutke pretresejo,  včasih pomirijo, a se zaradi svoje izrazite polarnosti trdno zasidrajo v bralčevo razmišljanje. Pismo svobodi začini z drobnimi trenutki zmagoslavja mladega dekleta, ko reši težko nalogo, in hvaležnosti, ko zagleda ptico v letu ali posluša igranje pianina ter tako pokaže, da svoboda domuje tudi v drobnih iskrivostih. Nežne in čudovite ilustracije so popotnica v mnogotere svetove, skrbno izbrane besede pa opozorilo, da poti svobode niso brezmejne, niso vedno pravične in so včasih boleče, a so ob Larisinem psevdonimom Svobodna osupljivo-čudovite.

Larisa nam tako ponudi tudi, da odletimo skupaj z njo in skušamo najti tisto, po čemer hrepenimo. Pismo je ob vsebini izjemno izvirno podkrepila tudi z izjemnimi lastnimi likovnimi motivi.

3. mesto: JULIJA SRPČIČ

Julija ve, da k izvirom svobode vodi pogum. Vera vase jo napolnjuje s čistimi in globokimi dihi, okrepi njen glas, da lahko spregovori. Zaveda se, da svobode ne more imeti le zase in je zaužiti v njeni polnosti, a na ogrlico hvaležnosti niza trenutke sreče, vsakič ko prisotnost svobode začuti. Svobodi je hvaležna, saj dovoli, da se ji približamo, ko smo s tistimi, ki jih imamo radi, četudi svetu to vedno ni po godu. Spomini in upi na dni, ko je avtorica svobodo čutila tesno ob sebi, jo napolnjujejo z močjo.

Julijine besede kar kričijo, da se je vredno potruditi in k potem svobode uperiti svoj korak. Čuti, da je pomembno hoditi za soncem in nagovarja bralca, da ji sledi tudi sam. Njeno pismo je izvirno in nagovarja vse nas k razmisleku o naši svetu.

 

ZAHVALA

Zahvaljujemo sem vsem, ki podpirate naš projekt, zlasti vam mladi ustvarjalci in ustvarjalke ter mentorji in mentorice na šolah, ki nas pri tem vzpodbujate in opogumljate. Prav tako se za sodelovanje zahvaljujemo Občini Preddvor in Zavodu za turizem Preddvor. Iskrena hvala tudi članicam strokovne komisije, ki vsako leto skrbno in požrtvovalno opravijo številne ure ob prebiranju edinstvenih pisem. 

Dragi mladi, hvala za vaše srčno sodelovanje, pogum in iskrenost! Iskreno upam, da se srečamo na našem 10. literarnem natečaju naslednje leto.

Pišite in ustvarjate še naprej. Srečno vsem skupaj in vse dobro na vaših poteh!

Zapisala: ddr. Mira Delavec Touhami, predsednica društva in članica strokovne komisije

P.S. Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@kdjt.si.

REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO V SLOVENIJI ZA LETO 2020

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000