Natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji - svoboda

Nazaj

Natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji - svoboda

Natečaj poteka od 10. junija do 27. septembra 2020.

Letošnja tema je ljubezensko pismo svobodi.

Več si lahko preberete v nadaljevanju. 

Veselimo se vašega sodelovanja.

Po sledeh Josipine Turnograjske

»NATEČAJ ZA NAJBOLJŠE LJUBEZENSKO PISMO MED MLADIMI V SLOVENIJI 2020«

 

KD Josipine Turnograjske vas v sodelovanju z Občino Preddvor vabi, da se nam pridružite in sodelujete na že tradicionalnem 9. natečaju za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji. Na sledeči način se poklonimo prvi slovenski pisateljici, pravljičarki, skladateljici in pesnici Josipini Urbančič Turnograjski.

 

NAVODILA:

Letos smo se odločili, da bomo za temo izbrali LJUBEZEN DO SVOBODE, saj smo bili zaradi karantene veliko v zaprtih prostorih in smo se na nek način čutili, da nismo svobodni, kot smo bili še pred malo časa. Ob tem se nam je zastavilo več vprašanj, ki naj vam bodo tudi v pomoč pri pisanju: Kaj mi pomeni beseda svoboda? Kaj razumem pod besedno zvezo biti svoboden? Ali obstaja popolna svoboda? Kakšno obliko svobode si želim v prihodnosti? Kakšen je naš odnos do nje v primerjavi z drugimi državi oziroma drugje po svetu? Je svoboda povsod enako razumljena? Kakšen bi bil svet, v katerem bi ostali brez svobode? Je Slovenija država, v kateri se počutim kot svobodna oseba?

 

V razpisu, ki je razdeljen na dve ločeni kategoriji (osnovnošolci in srednješolci), lahko sodelujejo učenci osnovnih (od 6. do 9. razreda) in srednjih šol. Ljubezensko pismo je lahko pisano na različen format papirja, prav tako so barva papirja in vsi ostali dodatki izbira avtorja/avtorice pisma.

 

Ljubezensko pismo svobodi naj obsega najmanj 800 in največ 3000 znakov (brez presledka) in je lahko napisano s pomočjo računalnika ali ročno. Vsebina mora biti v jedru vezana na ljubezen do svobode, odnosa do nje in je časovno lahko vezana tako na pogled v preteklost, sodobnost ali prihodnost, pri čemer bodo glavni kriteriji pri ocenjevanju: izvirnost besedila, prvoosebni pripovedovalec, bogastvo besedišča, doživljanje osebe, ki piše, in sama celovitost besedila.

 

Za najboljša tri ljubezenska pisma v kategoriji osnovnošolci in za najboljša pisma v kategoriji srednješolci so določene nagrade, in sicer bodo nagrajenci v vsaki kategoriji prejeli posebna priznanja, steklene pokale in bogate knjižne nagrade.

 

Izdelke pošljite najkasneje do 27. septembra 2020 (upoštevane bodo pošiljke oddane tega dne do polnoči na pošti) na naslov:

 

KD JOSIPINE TURNOGRAJSKE, 

MAČE 1 

4205 PREDDVOR, 

S PRIPISOM »NAJ LJUBEZENSKO PISMO – OŠ« za osnovnošolce ali »NAJ LJUBEZENSKO PISMO – SŠ« za srednješolce.

 

Komisija bo izdelke ocenila na osnovi literarne izvedbe (komisijo sestavljajo štiri članice: prof. angleščine in pedagogike, pisateljica, profesorici slovenskega jezika in študentka slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani).

Izdelkov, poslanih po 27. septembru 2020, žal ne bomo uvrstili v ocenjevalni del.

Poslana ljubezenska pisma so lahko napisana tudi pod psevdonimom, vendar naj vsak udeleženec natečaja obvezno na poseben list pripiše PROSIMO BERLJIVO svoje kontaktne podatke (ime, priimek, naslov in telefon). Ti podatki nam bodo služili izključno za posredovanje obvestila o prejemu nagrade.

 

Ker vsi sodelujoči prejmejo potrdila o sodelovanju, prosimo, da so podatki o udeležencu natečaja navedeni v berljivi obliki. V kolikor podatkov ne bo priloženih, priznanja ne bomo mogli poslati.

 

Mentorji, ki sodelujejo z učenci, pa prejmejo potrdilo za napredovanje v naziv, zato prosimo, da pripišete še te podatke.

 

Svečana prireditev podelitve nagrad in razglasitev najboljšega ljubezenskega pisma v Sloveniji za leto 2020 se bo odvijala v nedeljo, 18. 10. 2020 ob 16. uri v dvorani Kulturnega doma v Preddvoru. Dogodek je odprt za javnost in vstop je prost. Obvestilo o prireditvi bo en teden pred dogodkom objavljeno tudi na naši spletni strani www.kdjt.si.

 

Za morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na info@kdjt.si

 

Želimo vam veliko ustvarjalnega duha in se veselimo vaših ljubezenskih pisem.

 

Mače, 10. 6. 2020

ddr. Mira Delavec Touhami,

predsednica KD Josipine Turnograjske

Natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji - svoboda

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000