aaaaaaaaaFran Lakmayer - velikan slovenskega čebelarstva

Fran Lakmayer - velikan slovenskega čebelarstva

Nazaj

Fran Lakmayer - velikan slovenskega čebelarstva

Ob letošnjem občinskem prazniku Občine Preddvor bo izšla prva knjiga o Franu Lakmayerju, ki jo je napisala ddr. Mira Delavec Touhami, izdalo pa je KD Josipine Turnograjske ob sofinanciranju Občine Preddvor in Zavoda za turizem Preddvor.

Idejo za nastanek knjige je podal Jožef Kokl, predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor, medtem ko se v njej nahajajo tudi spremne besede predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Gorenjske Anžeta Perčiča in predsednika preddvorskega čebelarskega društva Jožefa Kokla. Uvodno besedo je knjigi namenil tudi preddvorski župnik Pavel Okoliš, recenzijo in bogato slikovno gradivo pa Franc Šivic. Prvič pa je v celoti objavljena Lakmayerjeva povest Čebelarji v Ljubočah.

V knjigi spoznamo zanimivo življenjsko pot Frana Lakmayerja, enega izmed najpomembnejših čebelarjev na Slovenskem v prvi polovici 20. stoletja. Njegova knjiga Umni čebelar je svojevrsten čebelarski katekizem, saj je prvi sistematičen učbenik čebelarstva v slovenskem jeziku. Po njegovi zaslugi je prišlo po izidu omenjene knjige v čebelarski stroki do ključnega preloma, saj se je spremenil odnos do čebel in čebelarstva na Slovenskem.

Fran Lakamyer, ki je med drugim 25 let služboval kot duhovnik v Preddvoru in je pokopan na Vrhniki, je bil zelo predan svojemu delu, a je ostal do konca svojega življenja zelo skromen.

Če je na primer Anton Janša izdal svoje knjige v nemščini, se je Fran Lakmayer, čeprav je znal številne tuje jezike, odločil, da bo knjigo Umni čebelar izključno v slovenščini. Kot je sam poudaril, je bil njegov namen, da bi pomagala in izobrazila čimveč slovenskih čebelarjev. Ni mu bilo do slave, ampak je živel za svoje delo, ki ga je opravljal zelo plemenito. Predvidevamo, da če bi omenjeno knjigo izdal v nemščini, bi ga le-ta ponesla med svetovna imena čebelarstva in bi ga poznal danes cel svet.

Čeprav je od prvega izida knjige Umni čebelar  minilo že več kot sto let, so Lakmayerjevi nasveti in opisi zelo aktualni in pomembni še danes, zato si čebelarji Čebelarskega društva Fran Lakmayer v Preddvoru že dolga leta prizadevajo in želijo, da bi bila knjiga ponatisnjena, saj je pomembna za poznavanje slovenske čebelarske zgodovine in njenega razvoja do danes. Hkrati pa bi ponatis pomenil zahvalo in priznanje Franu Lakmayerju, ki je svoje življenje posvetil ljudem in čebelam.  In tudi zato nam je lahko Fran Lakmayer še danes zgled kot čebelarja z izjemno predanostjo svojemu poslanstvu ali kot je sam zapisal: 

»Od čebele se uči marljivosti, domoljubja in požrtvovalnosti.« 

Fran Lakmayer je eden izmed najpomembnejših čebelarjev na Slovenskem v prvi polovici 20. stoletja. Bil zelo predan svojemu delu, a je ostal do konca svojega življenja tih in zadržan ter predvsem skromen. Poudarjal je pomen izobraževanja in izpopolnjevanja znanja v čebelarstvu.

Več si lahko preberete v knjigi Mire Delavec Touhami, ki jo lahko naročite po promocijski ceni 15 evrov 

na info@kdjt.si ali na 041 255 637. 

 

 

Fran Lakmayer - velikan slovenskega čebelarstva

Prijava na e-pismo

S prijavo na e-pismo boste vedno na tekočem z aktualnimi informacijami, ponudbo in novostmi.

E-novice

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske

Bronasti

Cert ID: 0047/00050

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Matična številka: 4034643000