Prvi zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski – edinstveni Slovenki

18. 6. 2018

V sklopu prvega mednarodnega simpozija, ki je potekal 1. junija 2018 v Preddvoru, je izšel težko pričakovani zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski, prvi slovenski pesnici, pisateljici, skladateljici, pianistki in pravljičarki z naslovom Kdor dušno živi, ne umrje! V zborniku je predstavljena v povsem novi luči, z novimi ugotovitvami tako domačih kot tujih strokovnjakov.

Vloga Josipine Urbančič Turnograjske je bila v slovenskem literarnem prostoru izjemnega pomena, vendar je bila do simpozija pogosto spregledana, zato je deset predavateljev in predavateljic: prof. dr. Stane Granda, prof. ddr. Igor Grdina, prof. dr. Milena Mileva Blažič, Kasilda Bedenk, dr. Franc Križnar, dr. Tjaša Ribizel, prof. dr. Henrik Neubauer, dr. Bojan Knific, mag. Miha Markelj in ddr. Mira Delavec Touhami na interdisciplinarni in multidisciplinarni način skušalo osvetliti življenje naše velike Slovenke, in sicer na zgodovinskem, literarnem, glasbenem, plesnem, oblačilnem in promocijsko-turističnem področju. Dodana sta zapisa Josipininega še živečega prapranečaka dr. Vitala Ašiča iz Argentine in prapranečakinje Marinke Dolžan Šitum iz Maribora.

Zbornik, ki obsega 157 strani (trda vezava),  je bogat ne samo po vsebini, ampak tudi po videzu, saj je v njem zbranih več kot 100 enot bogatega slikovnega arhivskega gradiva iz Slovenije in Avstrije.

 

Zbornik razprav

157 strani, trda vezava, 29 x 2 9

KD Josipine Turnograjske, 2018

Cena: 25,00 evrov 

Podatki na naročilo: e-naslov: info@kdjt.si

Publikacije

Moč vesti

Josipina Urbančič Turnograjska - prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica

september 2009

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
info@kdjt.si
kdjt.si

Uradni podatki

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
Slovenija
ID za DDV: 93048246
IBAN: SI56 0433 1000 3000 325 (NKBM)