Ženska naj bode pred pečjo ali pri zibeli – ne pri peresu!

 

V Preddvoru v letu 2023 obeležujejo 190-letnico rojstva Josipine Urbančič Turnograjske (1833-1854), prve slovenske pesnice, pisateljice, skladateljice, pianistke in pravljičarke, ki se je rodila, živela in ustvarjala na gradu Turn.

 

V jubilejnem letu ji bo posvečena vrsta dogodkov, med drugim tudi svečana prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo 8. februarja, ob 19. uri, v Kulturnem domu Preddvor.

 

Na slavnostnem dogodku se bodo s posebnim koncertnim programom prvič predstavili mladi preddvorski glasbeniki, njihove skladbe pa bosta z izvirnim programom povezovala dddr. Mira Delavec Touhami in humorist Rok Bohinc.

 

Prireditev so poimenovali z besedami Janeza Trdine, ki se ni mogel sprijazniti z dejstvom, da v Preddvoru živi in v slovenskem jeziku ustvarja mlado izobraženo dekle. Bilo je to v časih, ko je bila umetnost izključno v moški domeni in je bil na Slovenskem uradni jezik nemščina. Trdina je kasneje svojo trditev preklical in priznal, da so Josipinina dela vredna pozornosti in ohranitve naslednjim rodovom.

 

Josipina je imela srečo, da je živela v premožni družini in da ji je svobodomiselna mama zagotovila izobraževanje na domu (oče ji je umrl, ko je imela osem let). Večina žensk je bila sicer prikrajšana za izobrazbo, če pa so je bile deležne, je niso uspele uveljaviti. Razen redkih izjem od širše družbe tudi po nekaj stoletjih niso dobile potrditve za svoje umetniške dosežke. Celo spomin nanje še danes živi v senci spomina na njihove moške kolege.

 

Veste, kdo je bila prva slovenska pisateljica? Pesnica? Skladateljica? Pravljičarka? Dddr. Mira Delavec Touhami literarno in glasbeno dediščino Josipine Urbančič Turnograjske odkriva in razkriva že dobrega četrt stoletja. V Josipininem letu se bodo - po januarski svečani otvoritvi prenovljene spominske sobe Josipine Turnograjske na gradu Turn in prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku – v Preddvoru zvrstili še mednarodni posvet z naslovom Nova dognanja o Josipini Turnograjski, koncert skladb Josipine Turnograjske v izvedbi akademskih glasbenikov, izid slikanice z Josipinino pravljico, izid in predstavitev novega romana o Josipininem življenju ter izdaja in predstavitev njenih zbranih del.

 

Vse dogodke pripravlja dddr. Mira Delavec Touhami s člani njenega Kulturnega društva Josipine Turnograjske ter v sodelovanju z Občino Preddvor, Zavodom za turizem Preddvor in Domom starejših občanov Preddvor.

 

Kontaktirajte nas

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
info@kdjt.si
kdjt.si

Uradni podatki

Kulturno društvo Josipine Turnograjske
Mače 1
4205 Preddvor
Slovenija
ID za DDV: 93048246
IBAN: SI56 0433 1000 3000 325 (NKBM)